Tiden rinner ut för björnungarna

Byråkratins långsamhet kan döda dem

Tiden börjar rinna ut för de övergivna björnungarna.

– Ju längre vi väntar desto svårare blir det att klara dem, säger Kenneth Ekvall på Orsa Björnpark, som vill ta hand om ungarna.

I fredags drog björnmamman in Olle Frisk, 12, i sitt ide. Efter attacken flydde hon från platsen – och lämnade efter sig minst två ungar. Utan hjälp kommer de att dö.

”Dör inom två dagar”

Men de byråkratiska kugghjulen snurrar långsamt. Kanske för långsamt. Enligt Ekvall överlever de övergivna björnungarna i högst två dagar till utan hjälp.

– Det blir allt svårare att rädda deras liv, säger Kenneth Ekvall, zoolog vid Orsa Björnpark.

Först skulle Länsstyrelsen och polisen utreda vilken myndighet som har rätt att fatta beslut om ungarnas öde. De kom fram till att det är polisens sak.

”Måste utreda”

Men innan polisen fattade sitt beslut skulle Länsstyrelsen i Jämtland lämna sin rekommendation. Den kom i går. Länsstyrelsen rekommenderar att man gör – ingenting.

Senare i dag ska polisen fatta sitt beslut.

– Vi måste sammanställa den information vi har och vi måste utreda hur vi ska agera enligt de lagar som finns, säger Andrew Sörensson vid polisen i Jämtland.

Kenneth Ekvall är irriterad på myndigheternas senfärdighet.

– Vi vet inte hur ungarnas tillstånd är. Men om vi kan göra någonting i dag finns det en ganska stor chans att de kan klara sig, säger han.

Publisert: