Högerextremistisk grupp tågade mot flyktingförläggning efter rykte på internet

Uppgifter förvreds så mycket på forum att lynchmobb bildades

Väktare har kallats in till flyktingförläggningen Björkudden.
Väktare har kallats in till flyktingförläggningen Björkudden.

Det började med en anmälan om sexuellt ofredande mot unga flickor i ett badhus.

Sedan växte det till ett internetrykte med stora proportioner och slutade med en mobb som krävde egen rättvisa.

Den 20 februari anmäldes ett fall av sexuellt ofredande i Kista i Stockholm.

Ett antal barn var i Husbybadet på ett kalas då ett gäng killar misstänks ha antastat tre av dem. Offren är mycket unga flickor, alla mellan 11-12 år.

Skiljde pojkar och flickor åt

Enligt anmälan ska de unga männen, mellan 5-7 stycken, bland annat ha strukit flickorna över ryggen och benen.

– De har blivit tagna på rygg och ben och rumpa. Inga kläder har tagits av och det har inte tagits innanför kläderna enligt anmälan. Man ska även ha separerat pojkarna och flickorna från varandra, man tryckte in pojkarna i ett hörn och höll dem där när man gav sig på flickorna, säger Diana Sundin på polisen i Västerort som tagit del av polisanmälan.

De ska ha upplevt det hela som mycket obehagligt och vakter på badet ska ha låst in de misstänkta pojkarna i väntan på polis.

Händelsen polisanmäldes och utreds nu som sexuellt ofredande. Ingen av de anmälda pojkarna är ännu anhållna.

Men historien slutade inte där.

Enorma propotioner på internet

De polisanmälda pojkarna är ensamkommande flyktingbarn, och de var ett gäng på 18 pojkar och två personal som var på utflykt i badhuset med sitt transitboende, och på flera sajter och bloggar började händelsen diskuteras och debatteras med intensitet.

På många bloggar och sajter har det hela nu kommit att handla om en "gruppvåldtäkt av en 11-årig flicka, utförd av 20 män". I ett flygblad som florerar står att männen ska ha slitit badkläderna av flickorna och misshandlat en ung, svensk pojke som försökte gripa in. Inte heller det stämmer, enligt polisen.

– Det här har fått enorma proportioner på bland annat forumet Flashback, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

– Det hela har kraftigt överdrivits. Ingen ska ha våldtagits. Ingen har angivit något sådant i förhör eller anmälan, men sådana rykten ska ha startat på nätet, säger Mats Eriksson.

Ryktena ledde till att ett gäng bestående både av drygt 30 maskerade och omaskerade personer – främst från en högerextremistisk ungdomsgrupp – i lördags attackerade flyktingförläggningen. De kastade ägg, skanderade och demonstrerade med plakat.

En väktare fanns på plats och när han visade sig gav sig folk av.

”Kontrollera källorna”

Även den händelsen har nu anmälts, som hets mot folkgrupp och olaga demonstration. Händelsen har filmats men ingen har ännu gripits.

– Det här har tagit alldeles för stora proportioner. Kontrollera källorna och ta reda på vad som hänt. Ställ dig inte och demonstrera för något du hört ryktesvägen, säger Mats Eriksson.

Johanna Hållén är presschef för Attendo Care som driver transitboendet där de misstänkta flyktingpojkarna bor.

Hon säger att händelsen i lördags, då en grupp kastade ägg på boendet och stod utanför med megafon, har upplevts som mycket obehaglig av både de boende och personalen.

– Det är klart att det är obehagligt. Vi tillkallade polis men innan de hann dit så försvann gruppen, säger hon.

Vad gäller polisanmälan om sexuellt ofredande mot flera pojkar på transitboendet säger hon att de nu avvaktar polisutredningen innan de bestämmer om några åtgärder ska vidtas.

Ingen vill prata

– Det har hållits ett husmöte på boendet efter det inträffade men i övrigt kan vi inte göra annat än att se vad utredningen ger, säger Hållén.

Utanför transitboendes entré står i dag säkerhetsväktare på vakt men sedan i lördags har det varit lugnt.

På putsfasaden syns fortfarande spår efter äggkastningen, stelnad gula där skal fastnat.

Ingen vill komma ut och prata och persiennerna är neddragna.

Publisert: