Morden på Utøya

5 000 tar farväl av Gizem, 17

NYHETER

Gizem Dogan, 17, dog på Utøya.

I dag begravs hon – och över 5 000 väntas komma till fotbollsstadion där ceremonin äger rum.

Bland gästerna finns Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

Familjen hoppades in i det längsta att hon skulle komma hem. Men polisen kom till slut efter ett dna-test med det fruktansvärda beskedet. Deras dotter och syster finns inte mer.

Håll i fotbollsarena

I dag erbjuder de hela Trondheim att delta i sorgen. Därför hålls begravningen på Kolstad fotbollsarena. Företrädare för stadens moské håller i ceremonin, i samarbete med polisen och kommunen.

Med på ceremonin finns bland andra turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu och Norges närings- och handelsminister Trond Giske, som båda ska hålla tal.

– Det här är en exceptionell begravning. Vi väntar omkring 5 000 deltagare. Det är en väldigt tragisk händelse och Gizem Dogan personifierade det nya Norge. Hon var en ung, engagerad norrman, med en fot i Norge och en fot i Turkiet. Vi vill markera att det här är något som Norge inte tolererar, säger Rolf Ivar Svensli, kommunikationsrådgivare i Trondheims kommun.

”En katastrof”

Bara i Trondheim hålls den här veckan fem begravningar.

– Det här är en katastrof som drabbat hela Norge, och som slagit hårt mot oss. Härifrån har vi fem unga som omkom och 40 som var med på ön, säger Arbeiderpartiets fylkessekreterare i Sør-Trøndelag, Tore Norseth.

Efter jordfästningen på Moholt kyrkogård hålls en minnesstund på gymnasieskolan Byåsen, där Gizem Dogan gick.

Lisa Röstlund

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik