Motorbåt körde rakt in i segelbåt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klockan 2 i natt vaknade en familj av en öronbedövande smäll.

En 9 meter lång motorbåt hade kört rakt in i familjebåten som låg vid Södermöja utanför Värmdö.

En man och en kvinna i 60-årsåldern greps senare på morgonen och misstänks nu för grovt sjöfylleri.

Den 10 meter långa segelbåten hade lagt ut ankaret en bit från strandkanten vid Södermöja. Två vuxna och tre äldre barn låg och sov när en motorbåt körde rakt in i segelbåten.

– Den skulle göra en babordsgir och runda udden men kom så nära land att den kom rakt in i båten. Masten slets sönder och det blev stora skador på skrovet, säger Fredrik Josefson, förundersökningsledare på sjöpolisen.

Chockade av händelsen

De som körde motorbåten smet från olycksplatsen och familjen i segelbåten togs om hand av sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten. Familjen som kommer från Stockholmstrakten turistade i skärgården och uppges inte vara fysiskt skadade. De chockades däremot av händelsen.

Klockan tre fick räddningstjänsten larm om att en kvinna i en motorbåt skadats svårt. Det visade sig senare att hon färdats i samma båt som kört in i segelbåten. Kvinnan fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus men ska inte ha livshotande skador.

Var för berusad för att kunna höras

Polisen har inlett en förundersökning och paret i motorbåten misstänks för grovt fylleri, grovt vållande till kroppsskada samt avvikande från brottsplats. Båda båtarna ska undersökas av polisens tekniker. Polisen har inte kunnat förhöra mannen och kvinnan som färdades i motorbåten ännu.

– Vi vet ännu inte vem som körde motorbåten. Mannen var så pass berusad att han inte gick att förhöra, det fanns även indikationer på att kvinnan var berusad, säger Fredrik Josefson.

– Vi vet i nuläget inte hur fort motorbåten körde, men det var en ordentlig smäll. Vi har beslagtagit en GPS i motorbåten som förhoppningsvis kan visa vilken fart båten hade.

Publicerad: