De skramlar pengar till hotade miniflodhästen

NYHETER

Här möter sexåringarna sin nya djurkompis Oliver

1 av 4 | Foto: Dvärgflodhästen Oliver på Parken Zoo i Eskilstunda är en unik födelse. I dag har han växt till sig lite. Foto: Parken Zoo

Oliver är mer bred än lång. Luktar illa. Men är väldigt väldigt söt.

Sexåringarna Molly, My och Stina kampanjar för att rädda miniflodhästen Oliver.

– Vi jobbar med starkt utrotningshotade djur och det är häftigt att tjejerna själva tog initiativet att samla in pengar, säger Helena Olsson på Parken Zoo.

Dvärgflodhästen Oliver var en sensation när han föddes i februari. Han tillhör en utrotningshotad art och är den första som fötts i fångenskap. Det var nära att han strök med när hans mamma Krakunia sparkade bort honom.

Sexåriga My i Eskilstuna såg tv-inslaget om Oliver och slog sig ihop med bästisarna Molly och Stina för att starta en insamling.

– De har sålt saft och kakor utanför vårat hus. Den 7 maj ska de stå på en stor loppis här i Eskilstuna. Allt går till ett bevarandeprojekt för miniflodhästar, berättar mamma Catherina Ronsten.

– Vi ska sälja saker. Jag har ett helt dockskåp. Stina har dockkläder och... Molly vet inte vad hon har, tillägger My.

"Luktade inte så gott”

I dag har flickorna träffat skyddslingen i Parken Zoo, där han bor med sin en meter höga mamma – och har sin 300 kilo tunga pappa Anton vägg i vägg.

– Han luktade inte så himla gott men han var söt, fnittrar My.

Djurparkschef Helena Olsson säger att det är unikt att besökare får komma nära flodhästarna.

 – Krakunia och Oliver är löjligt snälla. Mamman låg i vattnet och lilla Oliver klev fram till tjejerna. Det var häftigt. Han var inte rädd utan nosade nästan på dem.

Helena Olsson berättar om flodhästungens kamp för att få snutta på sin mamma och glädjen när djurskötarna lyckades mjölka henne. Det blev en världsnyhet – och räddningen för Oliver.

I dag är Oliver, 20 kilo tung och 40 centimeter hög, en tjockis som älskar sallad.

– Vi fick mata honom med grönsaker. Jag var lite rädd man han bara stod stilla och vill ha mer frukt. Han åt sallad, palsternacka och melon men kålroten rullade iväg, berättar Stina och My.

258 kronor

Helena Olsson lovar att pengarna skickas vidare till projektet som ska rädda dvärgflodhästarna. Forskarna hoppas att det finns vilda kvar i krigsdrabbade Liberia, säger hon.

My ber mamma Catherina räkna pengarna som har kommit in: 258 kronor. My sätter målet högt:

– Vi hoppas på en så där tusen hundra miljoner.