Smog kastar skugga över England – och kungabröllopet

NYHETER

Farliga nivåer av smog har samlats över England
Miljoner bröllopsturister riskerar att andas in en alltför förorenad luft

Foto: London i dag.

Ett tjockt smogtäckte har under dagen kastat en skugga över England.

I London såg det ut att vara skymning när det egentligen var gryning.

Smutsnivåerna är skadliga för hälsan – och nyheten har lagt sordin på förberedelserna inför kungabröllopet nästa vecka.

Den långa påsksemestern har just börjat och nästa vecka är det brittiskt kungabröllop. Det borde vara idel klang och jubel, men nu skuggas engelsmännens festligheter av smog.
Små partiklar av sot, damm och smuts har samlats i så höga koncentrationer över Storbritannien att nivåerna bryter mot EU:s säkerhetesgränser.
Astmatiker, barn och gamla kan få svårt att andas – men många förväntas strunta i varningarna eftersom den långa påsksemestern just har börjat.

Kan orsaka cancer

I London var smogtäcket under morgonen så tjockt att det såg ut vara skymning. På dagen närmade sig värmen ett rekord med temperaturer på 26 grader och strålande sol.

Normalt skulle smuts- och sotpartiklarna ha skingrats av regn och vind vid den här tidpunkten på året – men nu har det torra, varma vädret gjort att farligt utsläpp har samlats i flera dagar över de hårt trafikerade vägarna.
Långsiktigt kan så här höga nivåer av smog orsaka skador på lungvävnad och cancer.

Nyheten har lagt sordin på förberedelserna inför det brittiska kungabröllopet – då miljoner turister nu riskerar att andas in en alltför förorenad luft om inte vädret blir sämre och smogen lättar.