Väljarna sågar högersamarbete

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. S-ledaren Stefan Löfven vill bryta upp blockpolitiken.

Men inte ens två av tio väljare vill att S bildar regering med C eller FP, visar en mätning från Aftonbladet/United Minds.

– Om S väljer att samarbeta högerut finns det en risk att de tappar väljare till V, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Trots att det återstår 14 månader till nästa val är frågan om vem som ska bilda regering med vem en het fråga. Känt är att de fyra Alliansen går till val tillsammans, att Vänsterpartiet vill ha en rödgrön regering och att ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Dessutom har språkrören i Miljöpartiet sagt att de ställer sitt hopp till socialdemokratin.

Men hur S själva kommer att agera efter en eventuell valseger är oklart. Den senaste tiden har det rapporterats om att en eventuell möjlighet är att lämna V ute och i stället bilda en regering som inkluderar de gröna men även Folkpartiet.

– Mycket tyder på att Alliansen inte får egen majoritet och att S blir det största partiet. Det gör ju att S kan ha en möjlighet att välja alternativ givet att det finns en rödgrön majoritet, säger Carl Melin på United Minds.

Kritiska mot högersamarbete

En ny Almedalsmätning från Aftonbladet/United Minds visar att intresset bland väljarna för en S-ledd regering över blockgränsen är svalt. Bara knappt två av tio vill att Löfven på något sätt inkluderar de partier man tidigare gjort upp med - C eller FP.

– Det finns många väljare inom S som är kritiska mot ett samarbete högerut. Efter valet 1994 var ju LO öppet kritiska mot att Ingvar Carlsson ville bilda regering ihop med Bengt Westerberg. Det skulle kunna leda till att S tappar väljare till V, säger Carl Melin på United Minds.

Populäraste valet bland väljarna är en rödgrön regering, som 19 procent föredrar.

– För många är det naturligt att S ska samarbeta med V och MP. Det som är intressant är att många verkar föredra ett samarbeta med MP före V, säger Carl Melin.

De fyra partiledarna i Alliansen har i veckan återigen kritiserat S-ledaren Stefan Löfven för att han inte meddelat vilka han vill gå till val med.

– Det är ett problem för Löfven. Men det är lika otroligt att de fyra borgerliga partierna skulle få egen majoritet som att de rödgröna skulle få egen det, säger Melin.

Vill hålla SD ute

Enligt partisekreteraren Carin Jämtin så kommer S ge besked om regeringsfrågan i god tid före nästa val.

– Men det är åtta partier som går till val och vi har ett flerpartisystem. Jag tycker att det är viktigt att visa var de respektive partierna står för, säger hon.

Både Jämtin och Stefan Löfven har den senaste tiden kritiserat blockpolitiken allt mer.

– I dag har vi en minoritetsregering som håller fast vid ett block som i vissa fall gör sig beroende av SD. Vi måste göra allt för att SD inte ska få något inflytande över huvud taget.

Publicerad: