Löfven: ”De ägnar tid åt att grilla korv och diskutera taktik”

S-ledarens motangrepp efter kängan

På mötet i Maramö drog alliansen upp planen för hur valet ska vinnas 2014.

Men S-ledaren Stefan Löfven anklagar nu regeringen för brist på konkreta förslag.

– De ägnar tid åt att grilla korv och diskutera taktik inför valet om 18 månader, men människor är arbetslösa här och nu, säger han.

På en pressträff i småländska Maramö i förmiddags presenterade de fyra alliansledarna hur de ser på vägen fram till riksdagsvalet 2014. Bland annat ska man arrangera ett allianskonvent nästa år och dessutom ska man tillsätta fem arbetsgrupper som ska fila fram politiken som man ska gå till val på i ett gemensamt valmanifest.

Löfven fick sig en känga

De fyra partiledarna tryckte på att alliansen är det enda trovärdiga regeringsalternativet. Men de gick också till attack mot vad de ser som en splittrad opposition. Framför allt var det S-ledaren Stefan Löfven som fick sig en känga.

– Vi kan inte uppträda som de till vänster, partier som vill ha makt men som inte vill prata med varandra, sa Reinfeldt.

Men han fick omgående mothugg av Stefan Löfven, som sågade hela resultatet av Maramömötet.

– Jag är inte ett dugg intresserad av deras valtaktik. Vi behöver en regering som fokuserar på de problem vi har nu i stället. Vi har över 400 000 arbetslösa människor, skolresultaten sjunker för sjätte året i rad och vi ser hur välfärden spricker. Ändå  har vi en regering som är så passiv att riksdagen får ställa in möten eftersom de inte kommer med några förslag, säger han.

"Bara valtaktik"

Enligt Löfven så handlade dagens pressträff bara om "valtaktik".

– Vi har under ett års tid nu lagt konkreta och finansierade förslag om fler jobb, hur barnen ska klara skolan och hur vi ska klara välfärden. Det är bara att konstatera att det faktiskt är ett och ett halvt år kvar till valet och Sverige behöver en regering som agerar nu och inte talar valtaktik. Jag hade velat ha konkreta besked.

Han menar också att den borgerliga alliansen inte heller är så samkörda som de vill göra gällande.

– Två av deras fyra partier ligger just nu under fyraprocentsspärren. Det vore på sin plats med lite ödmjukhet från den kanten. Nu ägnar de tid åt att grilla korv och att diskutera hur de ska göra i valet om 18 månader, när människor är arbetslösa här och nu.

"Besked i god tid före valet"

Regeringen har under en längre tid attackerat Socialdemokraterna för att de inte gett besked på hur de ska gå till val nästa år.

– Vi ska i god tid före valet berätta hur vi ser på regeringsfrågan. Men man kan konstatera att på den där kanten är det fyra väldigt splittrade partier, två under fyraprocentsspärren. Så de har inget enhetligt starkt alternativ, säger Stefan Löfven.

Även MP och V kritiska

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallade i eftermiddags till presskonferens i Riksdagen tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund. De var båda skarpa i sin kritik av vad som presenterats efter Maramö.

– Vi hade förväntningar på att alliansen skulle komma med förslag på hur vi nu ska se till att fler människor får möjlighet till jobb, att alla barn får en ärlig chans i skolan och att Sverige tar klimatansvar. Men i stället blev det nya arbetsgrupper och utmaningarna väntar inte på att dessa grupper blir färdiga. Man ägnar i stället mer tid på att fundera på ett val om 18 månader, säger Fridolin.

"Sverige mest upptrissade korvgrillning"

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var missnöjd.

– Man kan väl säga att de lågt ställda förväntningarna inte infriades. Det handlar i stället om Sveriges mest upptrissade korvgrillning som vi fått bevittna i två dagar. Jag trodde det skulle komma något politisk och jag hade hoppats att det skulle handla om sysselsättning och arbetslösa ungdomar.

Sjöstedt är inte heller särskilt imponerad över hur allianssamarbetet ska fortsätta.

– Det enda de berättat är att alliansen ska fortsätta som förut. Och det visste vi ju redan innan. Det är väl ett tecken på hur svårt de har att tackla problemen med bostadsbrist, arbetslöshet och klimatet. Det är ju lätt att komma överens om man inte har några idéer.

SD-ledaren Jimmie Åkesson twittrade i går om Maramömötet:

"Landets tyngsta pol journalister bevakar korvgrillning. Medialiseringen av politiken har gått för långt. Bedrövligt. Måtte det vara satir."

Publisert: