Nordkorea varnar: Vi når USA med kärnvapen

avEmma Kirkhoff

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10
Kim Jong-Un och en av Nordkoreas stationer för kärnvapen.

Nu hävdar Nordkorea att de kan nå USA med sina kärnvapen.

En medlem i landets propagandaorgan säger att Nordkorea nu är en "fullt självständig raket- och kärnvapenstat".

Sydkoreanska medier menar att koreanska halvön nu är nära en explosion.

USA fick idag motta en varning från Nordkorea som hävdar att man nu kan nå amerikanskt fastland med sina kärnvapen.

Efter de kärnvapentest som nyligen genomfördes i landet fortsätter nu regimen i Pyongyang med sin krigiska retorik.

I en artikel på landets officiella hemsida skriver en medlem i propagandaorganet Korean National Peace Committee att Nordkorea nu är en "fullt självständig raket- och kärnvapenstat", skriver AFP.

Man skriver också att "USA borde vara väl medvetna om att deras fastland befinner sig inom radien för våra strategiska raketer och kärnvapen".

Nu ökar oron

Nordkorea gjorde ett liknande uttalande i oktober förra året, då man hävdade att man har raketer som är kapabla att slå till mot USA.

Det uttalandet avfärdades då mest som högljutt gormande, men det var alltså innan landet genomförde en framgångsrik uppskjutning av långdistansraketer i december, som följdes av ett tredje kärnvapentest den 12 februari.

Även om de flesta experter bedömer att Nordkorea har en lång väg att gå innan man utvecklat pålitliga långdistansraketer, var uppskjutningen i december ändå ett stort steg i rätt riktning.

Provsprängningen i februari har också ökat oron för att Nordkorea nu håller på och finslipar tekniken för att kunna sända ut kärnvapenbestyckade långdistansraketer.

”Halvön nära en explosion”

Sydkoreanska militära experter som analyserat resterna från den raket som sköts upp i december, har gjort bedömningen att raketen skulle kunna nå ett mål på 1000 mils avstånd, skriver AFP.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA kommenterar dagens varning med att "den koreanska halvön nu är nära en explosion".

Publicerad: