Femen-ister nakendemonstrerade i Stockholms moské

Fördes bort av polis – misstänkta för förargelseväckande beteende

Tre kvinnor från den feministiska organisationen Femen tog sig in i Stockholms moské och utförde ytterligare en i raden av globala aktioner. De ställde sig barbröstade och ropade ut sitt budskap innan de fördes bort av polis.

– Vi vill inte vänta med frihet tills vi är 80 år. Kvinnornas vår är nu, säger Jenny, Femens talesperson i Sverige som deltog i aktionen.

Kvinnorna var klädda i svarta, burkaliknande plagg som dolde naken hud. Deras kroppar var täckta med feministiska budskap skrivet i svart tusch.

Klockan 11 på lördagen tog sig de sig in i Stockholms moské på Södermalm, slängde kläderna och med knutna nävar i luften skrek de på engelska:

– Nej till sharia! Nej till förtryck! Fria kvinnor! 

Kvinnorna bakom aktionen är Aliaa Elmahdy från Egypten, Meriam från Tunisien och Jenny från Sverige. De är medlemmar i den världsomspännande organisationen Femen, kända för att utföra spektakulära aktioner där de nakna eller halvnakna ropar ut sitt budskap mot förtryck av kvinnor, islamism och sharialagar.

Misstänks för förargelseväckande beteende

Trion greps av polis och under vilda stridsrop fördes de till förhör.

– Alla tre är misstänkta för förargelseväckande beteende, säger Bengt Hellström, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Kvinnorna släpptes senare under eftermiddagen.

Moskéaktionen är inför söndagens protester i Egypten mot sharialagar och mot inskränkande av social frihet.

– Män kan visa sig utan tröja, men om vi gör det kallas vi horor och får veta att vi gör något skamligt. Jag vill inte att mina barn ska växa upp i en värld där en kvinna får slampstämpel om hon visar brösten, säger Jenny.

Dödshotades efter nakenbild på blogg

Aliaa Elmahdy publicerade i oktober 2011 ett nakenfotografi på sig själv på sin blogg hemma i Egypten. Hon mottog tusentals dödshot och tvingades fly landet. Hon har nu fått asyl i Sverige.

– Vi valde moskén eftersom det är en symbol för det religiösa. Det är viktigt att visa att man ska kunna göra en sådan här aktion utan att bli hotad till livet eller bli kallad hora, säger hon.

Tog av sig skorna för att visa respekt

Jenny understryker att Femen inte är emot någon religion, men att man måste ha rätten att själv få välja.

– Vi utförde aktionen när det inte var mycket folk i moskén och vi tog av oss skorna för att visa respekt, säger hon.

Hur många Femen-ister som finns i Sverige är enligt Jenny oklart, men gruppens svenska Facebooksida har över 2000 anhängare.

Aftonbladet har varit i kontakt med personal på Stockholms moské som väljer att inte kommentera händelsen.

Meriam och Jenny vill inte gå ut med sina efternamn på grund av risken för hot.

Publisert: