Reinfeldt bröt tystnaden om Husby

Statsministern var inte tillgänglig för kommentarer i går.

I dag bröt Fredrik Reinfeldt (M) tystnaden om oroligheterna i Husby.

– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

Mitt under VM-finalen i ishockey utbröt våldet i Stockholmsförorten Husby. Bilar brann och poliser utsattes för stenkastning samtidigt som räddningstjänsten försökte släcka bränderna.

Då satt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i Globen och följde hockeymatchen. Efteråt kommenterade han – matchen.

– Glädje sprider sig. Det här värmer hjärtat. Det blir lättare att gå upp en måndagsmorgon, sa Reinfeldt i en intervju i TV4.

”Risk för att det fortsätter”

På måndag morgon var det förödelse i Husby och våldsamheterna förväntades fortsätta samma dag. Aftonbladet var enda mediet som frågade statsministern om en intervju på måndagen. Då tackade han nej, även till en skriftlig kommentar.

I dag var Fredrik Reinfeldt mer tillgänglig och höll en presskonferens efter EU-nämndens möte i riksdagen:

– Vi haft två nätter med stor oro, skadegörelse och känsla av hotfull stämning i Husby. Det finns en risk för att det fortsätter. Nu måste alla hjälpa till för att få lugn, föräldrar och vuxna. Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde.

”Vi ger inte vika"

Reinfeldt var helt på det klara vilka grupper som ligger bakom och var tydlig med var han stod.

– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

Han påpekade att Sverige som demokrati tror på lagstiftning som är lika för alla, oavsett om man bor i Kiruna eller i Husby.

– Det går oftast på tvärs mot dem som tror på våldet som metod. Deras uppfattning är att man får göra som man vill. Om vi ger vika där, då är vi färd med att byta samhällsmodell, säger statsministern.

Vill göra satsningar

Statsministern besökte Husby i november och framhöll potentialen.

– Jag fick då en varm känsla för att Husby är på rätt väg, säger Reinfeldt.

Han ser en växande sysselsättning i Husby och högre lärar- och personaltäthet än i andra områden.

– Det vi nu har sett talar dock för att det behövs mer. Vi vill göra satsningar på att få bättre skolresultat, särskilt då riktad mot skolor och den typ av utanförskapsmiljö som vi nu diskuterar, sade Reinfeldt och rabblade upp några exempel

– Jag vill ta ytterligare sådana steg. Det är den bästa integrationspolitiken, att få sitt språk, att få sina kunskaper och på det sättet hitta sin väg i livet.

Varför uttalar du dig först i dag?

– Jag kommenterar alltid våld på ett mycket konsekvent sätt. Jag har rest under våren och pratat med ungdomar om våldets påverkan och har varit över stora delar av Sverige och pratat om detta. Det är en väldigt viktigt samhällsutmaning att se och fördjupa sig kring.

Publisert: