Nyheter

Forskarlarm: Bara en femtedel av isen kvar

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

Satellitmätningar bekräftar att polarisen smälter snabbare än befarat

Att polarisen smälter är ingen nyhet.

Men nu kommer siffror som visar hur skrämmande snabbt det går.

Runt 80 procent har försvunnit på 30 år.

Förra året kom nyheten att den arktiska sommarisens yta halverats sedan 1980-talet.

I mitten av september registrerades den minsta ytan sedan mätningarna av polarisen inleddes för 30 år sedan.

Värre under ytan

Än värre är det under ytan. Där har smältningen gått ännu snabbare.

Satellitmätningar av isens tjocklek har redan gett tydliga indikationer på att isen tunnas ut med en alarmerande hastighet. Det har talats om att så mycket som 75-80 procent av volymen redan har försvunnit.

En femtedel kvar

Och nu bekräftas farhågorna av forskare på universitet i Washington, som i en ny rapport presenterar siffror som visar hur snabbt det faktiskt gått.

Enligt rapporten, som publiceras i den vetenskapliga publikationen Geophysical Research letters, fanns bara en femtedel av isvolymen kvar i september förra året, jämfört med isläget 1979.

– Den här rapporten visar att våra tidigare uppskattningar varit för försiktiga och att de senaste minskningarna möjligtvis kan vara ännu snabbare, säger Axel Schweiger, en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Processer i havet

Eftersom det handlar om havsis påverkar avsmältningen inte havsnivån. Däremot får den stora effekter för klimatet och ekosystemet i Arktis. 

– En fråga vi måste ställa oss är vilka processer som ligger bakom de här förändringarna i isen. Till vilken grad handlar det om processer i havet, och till vilken grad är det atmosfäriska förändringar? Jag tror inte vi riktigt har grepp om det än, säger Schweiger.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: