Sverige röstar ja till Palestina i FN

avVictor Stenquist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

FN:s generalförsamling ska rösta om att ge Palestina status som observatörstat.

Nu har Sverige tagit ställning i frågan – och kommer rösta ja.

”I dag handlar det ju om att Palestina skall ges samma ställning i FN som Vatikanstaten i dag har. Det innebär en viktig uppgradering”, skriver utrikesminister Carl Bildt.

Foto: AFP

Sverige har länge tillhört den minoritet av länder som tvekat i frågan om huruvida Palestina ska få statusen upphöjd som obervatörsstat i generalförsamlingen.

Många europeiska länder, som Norge och Danmark, har redan tagit ställning i frågan och stödjer förslaget, medan Sverige tvekat.

Röstar ja

Nu har ett beslut tagits.

”Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap”, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Bildt skriver att Sverige helst hade sett ett gemensamt ställningstagande av EU, men att det inte varit möjligt att komma överens.

Den resolution som nu ligger på FN:s bord stämmer väl överens med Sveriges och EU:s linje i Israel-Palestinafrågan "och därmed är det också mycket naturligt att rösta ja", skriver Bildt.

Även Spanien, Schweiz och Frankrike kommer att tillhöra ja-röstarna.

”Gjorde misstag”

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, säger till TT att det senkomna svenska ja:et ”visar att den svenska regeringen har varit djupt splittrad i frågan”.

– Men om man har gjort bort sig så mycket som den svenska regeringen och dess utrikesminister gjorde när man röstade nej till palestinierna i Unesco så förstår jag att man inte vill göra om det misstaget, säger Ahlin.

Sverige tillhörde de 14 länder som röstade nej vid omröstningen om palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco 2011.

Publicerad: