Nyheter

SOS kom inte – mamman dog

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Marianne Bygren: Operatören slängde på luren

Marianne Bygrens mor vaknade mitt i natten med tydliga hjärtinfarktssymptom.

Marianne ringde SOS Alarm men fick veta att det inte behövdes någon ambulans – några timmar senare var hennes mamma död.

– Operatören var väldigt otrevlig och frågade om min mamma druckit sprit. Sedan la hon på luren, säger Marianne Bygren.

Marianne Bygren.
Marianne Bygren.

Det är vinter. Marianne Bygren är i skånska Gärsnäs utanför Simrishamn tillsammans med sin 78-åriga mamma. Under en natt vaknar Mariannes mor med smärta i vänsterarmen och tryck över bröstet. Hon får panik, stiger upp ur sängen men ramlar och slår sig. Hon ropar på hjälp.

”Väldigt näsvis”

– Jag bodde på övervåningen och hörde att hon ropade. Jag blev väldigt skärrad och skyndade mig ner, säger Marianne Bygren.

Marianne pratar lugnt med sin mamma och avvaktar i cirka en halvtimme innan hon själv gör bedömningen att hennes mor behöver läkarvård. Hon ringer 112.

– Operatören som svarade var väldigt näsvis. Hon sa att mamma förmodligen hade ont för att hon ramlat trots att jag sa att det var tvärtom. Alltså att hon hade ramlat och slagit sig på grund av smärtorna, berättar Marianne.

Operatören ber att få prata med Mariannes mor direkt.

– Hon frågade om mamma hade druckit eftersom hon sluddrade lite på grund av smärtorna. Sedan lade hon på luren.

”Alldeles kall och blå”

Marianne arbetar som personlig assistent och är inte ovan vid att ringa till SOS Alarm. Det har hon gjort vid ett flertal tillfällen i jobbet.

– Oftast är de väldigt hjälpsamma och trevliga men det var inte den här kvinnan, säger hon.

Efter samtalet somnar både Marianne och hennes mor om igen. När de vaknar är smärtorna inte borta.

– Jag höll på med lite räkningar, minns jag. När jag var färdig skulle jag till affären och handla. Jag frågade min mamma om hon behövde något men hon svarade inte. Hon var alldeles kall och blå.

Mariannes mamma är död.

”Får inte gå till så här”

– Då skickade de ut en ambulans. Den kom redan efter fem minuter, men det var ju försent. De frågade varför jag inte gjort hjärt- lungräddning. Det kändes fruktansvärt, säger hon.

Mariannes mamma hade högt blodtryck och högt kolesterol. Hon hade tidigare behandlats för just detta. Mot bakgrund av det och de tydliga symptomen på en hjärtinfarkt tycker Marianne att det är anmärkningsvärt hur hon och hennes numera avlidna mamma blev bemötta.

– Jag mår fortfarande jättedåligt. Jag trodde inte att det gick till så här, säger hon.

Marianne Bygren har nu, tillsammans med sin bror, anmält händelsen och SOS Alarm till Socialstyrelsen. Hon hoppas att deras anmälan kan göra skillnad för andra drabbade i framtiden.

– Folk ska stå på sig och inte ge sig. Det får inte gå till så här, säger hon.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: