Nyheter

En dag av förklaringar

Av: 

Carina Bergfeldt

Krishantering Annie Lööf besökte i morse både SVT:s och TV4:s morgonsoffor.
Krishantering Annie Lööf besökte i morse både SVT:s och TV4:s morgonsoffor.

NYHETER

Annie Lööf tillbringade morgonen med att åka mellan tv-kanalernas soffor.

Där – precis som i dagens debattsida på DN – välkomnade hon partiets upprörda känslor.

– Det är bra att vi har högt i tak, säger hon.

Platt skatt, månggifte och nyliberalism.

Centerns idéprogram fortsätter att väcka känslor. Men på DN:s debattsida i dag, precis som i SVT:s och TV4:s morgonsoffor, försöker Annie Lööf att avsluta debatten.

– Det här är bara ett idéprogram, jag och styrelsen ska inte presentera ett förslag förrän i mitten av februari, säger hon och menar att det måste dras ett streck nu för att det inte ska vara oklart var Centerpartiet står.

"Diskussionen de senaste veckorna har varit lärorik och påmint oss om hur viktigt det är att vi definierar vad vi står för och inte låter andra göra det. Nu har vi ingen tid att förlora" skriver hon i DN.

Stöttar inte platt skatt

I direktsändning tog hon också avstånd från flera av de frågor som hon tidigare stöttat, som platt skatt. För tre år sedan, i en motion tillsammans med Fredrick Federley, var hon tydlig med åsikten "att betala efter bärkraft eller förmåga kan på inget sätt som idag innebära att den som tjänar mer också procentuellt ska betala mer av sin lön i skatt".

I SVT:s morgonsoffa lät det dock annorlunda. På frågan om hon fortfarande stod bakom det svarade partiledaren att "det handlar om att premiera människor. De som tjänar mellan 28-32 000 ska få mer pengar i plånboken".

”Är inte libertarianer”

Centerledaren vill inte heller längre införa månggifte, något som hon tidigare stöttat, och hon säger att hon inte heller står bakom förslaget att avskaffa skolplikten.

– Just det ifrågasätter jag också, sa hon till SVT i morse när diskussionen om skolan kom upp.

Hon värjer sig ocjkså mot beskrivningen av partier som nyliberaler.

"Centerpartiet är liberalt. Vi är decentralister. Men, och det är ett mycket viktigt men, Centerpartiet är inte och kommer aldrig att bli libertarianer, eller "nyliberaler" som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet" skriver hon på DN:s debattsida.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: