Centerpartiet

Internt uppror hotar Annie Lööf

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Partikamrater kräver stora förändringar av förslaget till idéprogram

Förslaget på nytt idéprogram riskerar att leda till ett internt C-uppror mot Annie Lööf.

Nu varnar flera centerpartister för att partiet kommer att splittras om partistyrelsen inte skriver om programmet rejält.

– Jag hoppas att Annie Lööf förstår konsekvenserna både för henne själv och för partiet, säger tidigare EU-parlamentarikern Hans Lindqvist.

Stormen kring förslaget om nytt idéprogram för Centerpartiet fortsätter i oförminskad styrka. I går startades gruppen "Centerpartister som reagerat på Framtidsbygget" på Facebook där medlemmarna kräver stora förändringar av förslaget.

Uppropet är till för dem "som önskar en Centerpolitik med mindre av den individualism och nyliberalism som fått ett allt starkare fäste de senaste åren".

”Är tokliberalt”

En av medlemmarna är partiveteranen Hans Lindqvist. Han menar att idéprogrammet påminner om den amerikanska Tea-Party rörelsen.

– Det är tokliberalt. Kärnväljarna kommer överge partiet om det inte förändras.

Han förväntar sig nu att Annie Lööf och partistyrelsen skriver om programmet. Sju punkter måste bort helt, bland annat förslagen om fri invandring, månggifte och avskaffad skolplikt. Annars hotar kaos, varnar han.

– Står de fast vid förslaget utan stora förändringar blir det kris på stämman.

Tillsammans med ett tiotal partikamrater planerar han att bilda en arbetsgrupp för att ska skriva ett alternativt program.

– Det är ett måste om Centern ska överleva som parti.

Även riksdagsledamoten Staffan Danielsson kräver stora förändringar.

– Programmet är för nyliberalt. Om det bara blir smärre revideringar riskerar centern att splittras, säger han.

”Vore olyckligt”

Frågan är hur stort gehör kritikerna får. Aftonbladet har ringt runt till ledamöterna i partistyrelsen. Tretton personer har tyckt till, nio av dem vill inte att partistyrelsen gör några större förändringar.

– Det vore olyckligt om vi urvattnade det här förslaget. Centerpartiets problem är inte att vi varit för skarpa, snarare tvärtom, säger Hanna Wagenius, ordförande i ungdomsförbundet, CUF.

Veteranen i partistyrelsen, Torbjörn Egerhag, menar att förslaget stämmer väl överens med traditionella centervärderingar.

– På det stora hela är jag mycket positivt överraskad.

Även C-studenters ordförande Anna Sandström gör tummen upp.

– Det är ett bra program. Jag ser ingen större del som jag inte kan skriva under på.

”Jag är nöjd”

Riksdagskvinnan Abir Al-Sahlani gillar att programgruppen tagit ut svängarna.

– Det är ett väldigt bra och visionärt dokument. Jag är väldigt nöjd med inriktningen.

Annie Lööf är julledig och vill inte kommentera förslaget i dag. I en nyårshälsning till partikamraterna angav hon att partistyrelsen ska "diskutera innehållet och bearbeta texten". 

Förste vice ordföranden Anders W Jonsson vill inte heller avslöja vad han tycker. Men han slår fast att det är partistyrelsen som ska göra eventuella ändringar. I går hade han telefonmöte med de 27 distriktsordförandena.

– Många vill ha in mer om samhällets ansvar för de sämst ställda. Sen finns en diskussion om vad vi ska kalla oss - liberalt eller socialliberalt, säger han.

För Staffan Danielsson är partitoppens agerande nu helt avgörande.

– Annie Lööf och partistyrelsen måste visa ledarskap, sätta ner foten och betona vårt socialliberala arv.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf