"Våra barn blir slagna"

avKarin Östman

Hel skolklass hemma i protest

1 av 3 | Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN
Föräldrarna håller sina barn hemma. På bilden: Kennet Johansson, Cecilia Jönsson, Tobias Tengblad, Jonas Nordqvist, Johanna Glanshagen, Johan Skog, Dragana Hult, Anna Holmberg. Rebecka Tell, Johanna Nordqvist och Petra Karlsson.

Hela klass 2A på Gemöskolan i Älmhult stannar hemma i dag.

Flera av barnen har blivit slagna av äldre elever. Nu är de för rädda för att gå i skolan.

– Barnen vågar inte gå utomhus själva, säger föräldern Johan Skoog.

Föräldrarna till barnen har fattat det ovanliga beslutet att hålla sina barn hemma från skolan under måndagen.

Det var en incident i torsdags som blev droppen för barnen, deras föräldrar och lärare.

En äldre elev knuffade in en 8-åring i en tegelvägg och två andra barn blev slagna och sparkade, berättar Johan Skoog som har sin dotter i klass 2A.

När föräldrarna till de 23 eleverna i klassen pratade med barn, lärare om vad som hänt framkom det att situationen varit ansträngd i skolan under en längre tid.

Barnen har haft ont i magen, svårt att sova och inte velat gå i skolan.

Under skoltiden har de 8-åriga barnen varit rädda och oroliga.

– De har inte velat gå ut ensamma på rasterna. Ska de byta byggnad så får fröknarna följa med som ledsagare.

”Tror att det är så här i skolan”

Johan Skoog och de andra föräldrarna blev chockade när de fick kännedom om missförhållandena. De hade inte anat att det kunde vara så illa.

– Vi har inte vetat om problematiken så länge. För det första har vi inte fått någon information från skolledningen. För det andra har våra barn inte gått så länge i skolan. De tror att det är så här att gå i skolan, säger Johan Skoog.

Det är ett fåtal barn i både låg- och mellanstadiet som agerat våldsamt mot andra elever på skolan som har elever från förskoleklass till femte klass. Föräldrarna till barnen i klass 2A kräver nu av rektorn och skolledningen att de presenterar en handlingsplan över hur problemen ska lösas.

– Det här är barn som har behov av stöd av pedagog eller annan som kan stötta. Blir de behoven inte tillgodosedda så hamnar de i situationer som skadar de andra barnen, säger Johan Skoog.

Föräldrarna upplever att skolledningen inte tagit deras och barnens oro på allvar.

”Sker när du minst anar det”

Enligt Anci Stierna, grundskolechef i Älmhults kommun, har skolan nu en kortsiktig och en långsiktig plan för att komma till rätta med problemen.

– Kortsiktigt styr vi upp med ännu fler rastvakter och extrapersonal som är med när barnen förflyttar sig. Långsiktigt jobbar vi med värdegrund, hur vi är mot varandra. Det är inte okej att sparka på varandra om man inte får en boll eller så.

Hon har känt till problemen i skolan sedan augusti och besökte skolan så sent som förra veckan.

– Jag trodde läget hade förbättrats. Det är inte så att det är full kalabalik på skolgården. De här sakerna sker när du minst anar det. I korridoren, vid förflyttningar och så.

Har du förtroende för rektorn på skolan?

– Ja, det är klart jag har förtroende för rektorn. Sedan får vi se om hon har brustit i någon kommunikation med föräldrarna.

Bodil Hansen (M) är ordförande i utbildningsnämnden. Hon fick information om händelserna på skolan först på måndagsförmiddagen.

– Vi har inte känt till det här innan. Självfallet är det helt oacceptabelt. Det är inte bra. Det är rektorns ansvar att ta tag i det här.

På måndagseftermiddagen ska föräldraföreningen träffa representanter för skolan och kommunen för att diskutera problemen.

Aftonbladet söker Viviene Björnestrand, rektor för årskurs F-3 på Gemöskolan, för en kommentar.

Fotnot: I en tidigare version uppgav Johan Skoog att två lärare blivit sparkade och slagna av en elev när de försökte lugna en elev som slagit ett barn.

Han sa även att lärarna låste klassrumsdörren för att lugna barnen och skydda dem från angripande elever.

Johan Skoog har senare kontrollerat dessa uppgifter som visat sig vara felaktiga. Hans tidigare påståenden har plockats bort ur texten.