Sverigedemokraterna

Ekeroth gör hatet möjligt

Av: 

Erik Wiman

Mattias Sandberg

Josefin Sköld

NYHETER

SD-ledamoten samlar in pengar till sajten Avpixlat som sprider rasism på internet

Riksdagsledamoten Kent ­Ekeroth gör Sveriges största hatforum på nätet möjligt.

Det är han som samlar in pengar till Avpixlat – som dag­ligen sprider rasism, muslimhat och attackerar privatpersoner med invandrarbakgrund.

Aftonbladet kan i dag avslöja sajtens starka band till Sverigedemokraterna.

– Jag sköter kontakterna med Kent Ekeroth, säger huvudmannen Mats Dagerlind.

Klockan är 15.00 den 23 oktober 2011 när redaktionen för den främlingsfientliga sajten Avpixlat ­publicerar sitt första inlägg.

”På samma sätt som fågeln ­Fenix i den grekiska mytologin återuppstod ur askan av sig själv, reser sig nu Avpixlat ur stoftet av Politiskt inkorrekt. Nya fjädrar men samma själ.”

Sedan dess har tusentals artiklar och inlägg passerat. Kommentarerna är öppet SD-vänliga, och ger många gånger också uttryck för grov rasism – framför allt mot muslimer, somalier och romer.

Det är riksdagsmannen Kent Ekeroth som möjliggör Avpixlats finansiering. Precis som till föregångaren Politiskt inkorrekt samlade han in donationer genom att upplåta sitt personliga bankgiro.

Samlingsplats på nätet

Den kontroversiella bloggen sjösattes redan 2008 och blev snabbt en samlingsplats för ­högerextremism på nätet. De fick stor uppmärksamhet för sina ­publiceringar av domar, namn och bilder på brottsoffer och brottslingar med utländsk bakgrund.

– Politiskt inkorrekt var den första riktigt stora samlingspunkten för antimuslimska strömningar i Sverige. Inläggen och kommentarerna från ansvariga moderatorer hade ofta en grov, rent ­rasistisk ton. De kallade sig hela tiden opolitiska, men stödde ­alltid SD, säger Henrik Johansson på tidningen Expo, som granskar ­högerextremism.

”Uttrycker sanningar”

Men efter tre års verksamhet ­lade sajten plötsligt ner och några dagar senare startade Avpixlat.

Kent Ekeroth förklarade då för Sveriges Radio att sajten var hans ”eget initiativ och projekt”.

Ett uttalande han senare menar har tolkats illvilligt – även om Avpixlat hela tiden hyllats av SD-toppen.

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, sa partiledaren Jimmie Åkesson i en artikel i Sydsvenskan.

250 000 unika besökare

Avpixlat, som ofta häcklar ­romer, somalier och muslimer, ­bedöms också vara en anledning till SD:s framgångar i opinionsmätningarna.

– Jag är övertygad om att Avpixlat haft en stor betydelse för SD:s framgångar i opinionsundersökningarna. Deras artiklar är ofta rewritade från andra medier, men med egna kommentarer. Avpixlat stödjer också antimuslimska och våldsamma organisationer mer öppet, säger Henrik Johansson.

I Bengt Westerbergs nya utredning ”Främlingsfienden inom oss” konstaterar författaren att Avpixlat ”genom ett selektivt urval av nyheter och utelämnande av nödvändig bakgrundsinformation förmedlar bilden av ett samhälle (oftast handlar det om Sverige) som invaderats av horder av kriminella utlänningar. I artiklarnas kommentarsfält skapas ofta rena lynchstämningar”.

Avpixlat har i dag omkring en kvarts miljon unika besökare i månaden, enligt kvalificerade ­beräkningar. Precis som Politiskt ­inkorrekt saknar sajten både ­utgivarbevis och ansvarig utgivare, även redaktionsmedlemmarnas identiteter hålls hemliga.

För att upprätthålla anonymiteten har Avpixlat placerat sin server på Nya Zeeland.

Hos polisen finns en rad anmälningar om hatbrott. Men eftersom redaktionen är anonym faller ärenden snabbt.

– En utredning om hets mot folkgrupp som jag skickade vidare till åklagare lades ner på en gång, säger Lars Bohman på ­Kalmarpolisen.

Skriver öppna krönikor

Aftonbladet har, genom att utge sig för att vara tipsare, försökt få mer information om vem eller vilka som ligger bakom redaktionen.

Den person Aftonbladet får kontakt med berättar att redaktionens kärna består av tre personer – alla mycket intresserade av information om stora brottsmål och nyhetshändelser – förutsatt att de involverar personer med utländsk bakgrund.

Aftonbladet kan i dag avslöja att den mest aktiva av dem är skribenten Mats Dagerlind. Den 54-årige debattören arbetar för SD-kurirens redaktion och skriver regelbundet öppna krönikor under sitt eget namn på Avpixlat.

Lämnar spår på sajten

Själv hävdar Dagerlind att han inte har något med redaktionsarbetet att göra över huvud taget, men hans aktivitet lämnar spår på internet och är lätta att följa för den som vet hur man gör. Med hjälp av några av Sveriges främsta experter på internetspårning kan Aftonbladet slå fast att han är betydligt mer aktiv på sajten än han vill kännas vid.

Ända sedan Avpixlats start den 23 oktober förra året syns hans ­höga aktivitet inifrån sajten. Förutom sina egna krönikor har han redigerat och laddat upp stora mängder redaktionellt material. Vid ett tillfälle har han till och med laddat upp ett dokument som ­skapades i hans eget namn.

Spindeln i nätet

När Dagerlind konfronteras med uppgifter om att han är den i särklass mest aktiva av redaktionsmedlemmarna förnekar han dock all inblandning.

– Jag har inget inflytande över det redaktionella innehållet utom att jag i princip har carte blanche att skriva de krönikor jag vill där, men det är så att säga ett förtroende som baserar sig på erfarenhet av vad jag skrivit tidigare.

Du har ingenting med publiceringen av artiklar att göra, ­förutom dina egna?

– Nej, nej, det har jag inte.

Dagerlind bekräftar dock sin kontakt med Kent Ekeroth.

– Jag sköter kontakterna med Kent Ekeroth, som många vill hävda är spindeln i nätet, vilket han inte är, men han har ju i alla fall ett intresse i Avpixlat genom att han hjälper dom med ett donationskonto och sådana saker.

Mats Dagerlind påpekar att han har ”fullt upp” och inte har tid att administrera Avpixlat. Men en närmare kontroll visar att han helt saknat inkomst under många år. Däremot kräver Kronofogden just nu in en skatteskuld på över 1,6 miljoner kronor.

En tidigare byrådirektör

Avpixlat frontas också av ­ytterligare tre krönikörer. Hera Lamppu Maduro, 45, och Mrutyuanjai Mishra, 46, är båda medlemmar i Sverigedemokraterna. Den tredje, Stefan Torssell, var tidigare byrådirektör på Sjöfartsverket.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth

Rasism