Guillou: Näthatare är idioter

avMira Micic

NYHETER

I en krönika i Aftonbladet gick Jan Guillou till attack mot näthatarna och uppmanade dem att debattera med honom i en direktsänd tv-chatt på Aftonbladet.se.

Gensvaret blev enormt.

Läs och se chatten här.

I den två timmar långa tv-chatten deltog över 160 000 personer som lämnade över 7 000 kommentarer och frågor.

Blev chatten som du väntat dig?

– Ja, det måste jag nog säga, de här Sverigedemokraterna är mer aktiva på nätet än andra och då blir det mest avsiktliga missförstånd: "Menar du att alla 100 000 Sverigedemokrater är sexuellt frustrerade? Nej, det menar jag inte."

Du fick svara på samma frågor rätt många gånger?

– Sverigedemokraternas metod är att missförstå det de läser och sedan konstruera frågor av det. Det ingår i partiets martyrtradition: vi är förtalade, vi är så förljugna, vi har ingen yttrandefrihet.

Vad är det viktigaste som kommit fram under chatten?

– Att det är Sverigedemokrater som sysslar med de här sexuella hoten. Och att till och med Jimmie Åkesson ser det som ett problem.

Vad tycker du om frågorna du fått?

– I och med att det var Sverigedemokraterna som står för det mesta av frågande så är det ju lite tjatigt att svara. Samtidigt får man hoppas att det finns en större publik som ser och läser.

Har någon fråga överraskat dig?

– Nej.

Fick du någon jobbig fråga?

- Nej, egentligen inte.

Tycker du att detta är ett bra sätt att bemöta näthat?

– Det vet jag inte, det får vi se. Det här var ett test. Tidigare har både polis och de flesta journalister tyckt att man ska låtsas att det regnar. Nu prövar vi den motsatta metoden och då får vi se om det var bra eller dåligt.

Något mer som du vill säga om näthatare?

– Man skulle behöva ta ifrån de här killarna den hemliga triumfen att vara farliga och hårda och få dem att förstå att av alla män i Sverige är det 99 procent som tycker att de är idioter och att de skämmer ut manligheten.

Varför får inte du några hot?

– Därför att det säkert förefaller de här killarna verkningslöst. Inget kan vara värre för en liten hotare än att misslyckas.

Hur skulle du reagera om du var en drabbad kvinnlig journalist?

– Om jag var en kvinna skulle jag vara som Åsa Lindeborg. Hon har alldeles rätt i när hon säger att vi journalister inte får vika ner oss för det här.

Men någon måste ha hotat dig någon gång?

– Ja, på 70-talet, men jag kommer inte ihåg vad det gick ut på. Det jobbiga är att man måste ringa upp och hota på telefon då, och nackdelen är att den hotade är med och kan hota tillbaka.

Vad tycker du näthatarna ska syssla med i stället för det de gör nu?

– Det viktigaste för dem är att söka jobb och ägna lika mycket energi åt det som att hata på nätet.