Trappkonstnär mystiskt död

NYHETER

Ägnade 20 år åt att dekorera en trappa i Brasilien – hittades död vid sitt livsverk

1 av 2 | Foto: AP/SCANPIX
Mosaiktrappan i Rio de Janeiro där Jorge Selaron, 65, hittades

Jorge Selaron, 65, som ägnat sitt liv åt att dekorera en trappa i Rio de Janeiro, hittades mystiskt död i torsdags.

Konstnärens kropp låg svårt bränd mitt i mästerverket - en färgglad, 215 trappsteg hög trappa.

Polisen utesluter inte att han blivit utsatt för brott.

Foto: AFP
Jorge Selaron, 65

Trappan i Rio de Janeiro, som var Jorge Selarons livsverk, utgörs av hundratals keramiska plattor. På plattorna avbildas bland annat en kvinna i en traditionell portugisisk dräkt, en buddhafigur, Bob Marley och arabisk kalligrafi.

Alejandro Martin Barreira, en lokal guide i området, berättar för tidningen Daily Mail om konstnären:

– Han var en enkel man som älskade att sitta här, titta på de lekande barnen och småprata med folk.

Fick flera dödshot

Polisen utreder nu Selarons död och utesluter inte att han har blivit mördad. Under fredagen framkom det att den chilenske konstnären på senare tid mottagit flera dödshot, uppger nyhetsbyrån AP.

Bredvid hans döda kropp hittades en burk thinner och polisen misstänker att lösningsmedlet använts för att tända eld på konstnären. I hans hem hittades locket till burken.

Var deprimerad

Nyhetsbyrån AP uppger att flera personer med kopplingar till konstnären blivit förhörda av polisen. Förutom dödshoten har det också kommit fram att Selaron var djupt deprimerad.

Obduktionen visade att det mycket brandfarliga lösningsmedlet hade hällts på hans huvud, vilket indikerar att han kunde ha gjort det själv, berättar polischefen Renata Araujo för nyhetsbyrån AP.

Konflikt med kollega

Anledningen till hoten uppges vara en konflikt som konstnären hade med en tidigare kollega, Paulo Sergio Rabelo. Kollegan sålde tryck av Selarons verk. Affärsverksamheten ledde till konflikter och Selaron anmälde Rabelo för flera hot, uppger polisen för AP. 

Rabelo har blivit förhörd av polisen i utredningen.

Många boende i området sörjer Jorge Selarons död. I den färgglada trappan har någon, på en gul och grön platta, skrivit "Obrigado Selaron" - "Tack Selaron"