Astronomer har hittat det största som finns

Svenske experten: ”Upptäckten tar oss till nästa nivå”

Rymdforskare har hittat "det största som finns i hela universum".

Den häpnadsväckande upptäckten förbryllar och omkullkastar hela vår uppfattning om rymden.

– Den är otroligt svår att förklara enligt dagens teorier, säger Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium.

Ett internationellt team av astronomer lett från universitetet i brittiska Lancashire har hittat bevis på en gigantisk ansamling galaxer – en så kallad kvasargrupp, Large qasar group (LQG).

Galaxstrukturen är så stor att inte ens forskarna förstår omfattningen.

– Även om det är svårt att förstå storleken på denna LQG kan vi definitivt säga att det är den största struktur som hittills setts i hela universum, säger Roger Clowes, som lett forskargruppen i ett uttalande på brittiska Royal Astronomical Societys hemsida.

Kan rubba uråldrig princip

Enligt beräkningarna skulle det ta fyra miljarder år att ta sig förbi kvasargruppen - om det gick att färdas i ljusets hastighet.

– Det är enormt spännande, inte minst eftersom det strider mot vår nuvarande kunskap om omfattningen av universum, säger Roger Clowes.

Fyndet kan nu komma att omkullkasta den kosmologiska principen om att universum ser likadant ut varhelst man befinner sig - som varit rådande sedan Einsteins tid.

Det kan också komma att ändra vår uppfattning om hur Big Bang uppstod för 13,7 miljarder år sedan.

Kan ta oss till "nästa nivå"

Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium hörde talas om upptäckten i går. Han rankar upptäckten som en av de konstigaste någonsin.

– Det är ännu lite för tidigt att säga hur betydelsefullt det är men det är inte omöjligt att detta blir den upptäckt som tar oss till nästa nivå. Det säger en hel del om hur universum började. Det verkar finnas saker som blir väldigt spännande att förklara i framtiden, säger han.

Det brittiska astronomteamet kommer nu fortsätta undersöka upptäckten.

– Vårt team har tittat på liknande fall som tillför ytterligare tyngd till det här. Vi kommer att fortsätta undersöka dessa fascinerande fenomen, säger Roger Clowes.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN