Nyheter

Släng ut margarinet – det går som smort

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Karin Ahlborg: Det finns inga bevis – låt barnen äta smör

GÅR BRA UTAN OCKSÅ...  I korridorerna på Livsmedelsverket är man övertygad om att smör är dåligt på mackan till skollunchen. Därför är det margarin som gäller i alla svenska skolmatsalar. Men i Herrljunga har politiker bestämt att det inte alls är något fel på smör och nu är debatten i gång.
GÅR BRA UTAN OCKSÅ... I korridorerna på Livsmedelsverket är man övertygad om att smör är dåligt på mackan till skollunchen. Därför är det margarin som gäller i alla svenska skolmatsalar. Men i Herrljunga har politiker bestämt att det inte alls är något fel på smör och nu är debatten i gång.

Smör eller margarin på mackan i skolan?

I Herrljunga dristade sig en knapp majoritet av politikerna att gå emot Livsmedelsverkets rekommendationer och rösta för att slänga ut lättmargarinerna från skolorna och dagis.

I stället ska barnen få riktigt smör eller Bregott.

Det var ett medborgarförslag som orsakade en våldsam debatt.

Och än är inte sista ordet sagt eftersom beslutet överklagats till förvaltningsdomstolen. I väntan på det utslaget fortsätter man att servera lättmargariner till knäckemackorna.

Men hur var det nu då?

Är margarin nyttigare än smör eller var det tvärtom?

Skyll på Napoleon.

Det var han som prompt skulle ha ett billigare alternativ till smör när han skulle ut och härja.

Observera att han inte alls var ute efter något nyttigare och ingen som läst hur margarin framställs skulle tänka ’’hälsosamt’’ i samma andetag som nickelspån, vätgas och våldsamt onaturliga fettmolekyler vilket mycket påtagligt är margarinets verklighet.

Men okej då, vi låtsas inte om att margarin är ett under av äcklighet och höjden av processat livsmedel.

Livsmedelsverket fortsätter att hävda att mättade fetter som finns i animaliska produkter, ­exempelvis smör, ost och mjölk, är dåliga för vår hälsa. De skulle ge oss hjärtinfarkter eller andra kärlsjukdomar.

Problemet är att Världshälsoorganisationen, WHO, för ett par år sedan tog i så de nästan kräktes för att en gång för alla bevisa hur farligt det är med smör.

De samlade ihop all tillgänglig forskning om mättade, omättade och fleromättade ­fetter.

Och de hittade ingenting. Inte ens en liten tummetott om att smör skulle vara farligt och margarin gjort på vegetabilisk olja nyttigt.

Men det tycks inte spela någon roll, för både WHO och Livsmedelsverket struntar blankt i resultatet av den största ­metastudie som gjorts i ämnet och fortsätter att tycka att det klet som kallas margarin är lämpligt att trycka ner i små barnmagar.

Och fråga mig inte varför för i det fallet fattar jag ­ingenting.

Men jag tycker att de ­politiker i Herrljunga som vill slänga ut margarinet är smått geniala.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: