USA vill att filmen ska tas bort från Google

avIda Gustafsson

Vita huset vill få ett slut på kravallerna i Mellanöstern.

Nu vädjar de till Youtube och Google för att slippa filmen ”Innocence of muslims” på internet.

Men filmen ligger kvar.

Foto: Vita husets pressekreterare Jay Carney.

Filmen som har producerats i USA har lett till våldsamma upplopp i flera länder i Mellanöstern. På fredagen bad den amerikanska administrationen Youtube att se över publiceringen av filmen.

– Vi kontaktade YouTube för uppmärksamma videon. Och vi bad dem att granska om det bryter mot deras användarvillkor, säger Vita husets pressekreterare Jay Carney till ABC News.

”Den är stötande”

Vita Huset tydliggjorde också att de inte kommer att be om ursäkt för filmen.

– Vi har gjort klart att vi tycker att den är stötande och klandervärd. Men ni vet – vi kan inte och kommer inte att inskränka yttrandefriheten i detta land, sade Carney till reportrarna vid Vita Huset igår.

Klippet är sökbart

Vita huset har även försökt att få klippet helt att tas bort som sökresultat hos Google, rapporterar AFP. På fredagen ville Vita huset att sökmotorjätten skulle ompröva sitt beslut att det 13 minuter långa filmklippet, som är översatt till arabiska, dyker upp bland sökresultaten.

Men Google vägrar.

Blockerat i vissa länder

Sedan tidigare har Google blockerat filmklippet för användare i Egypten och Libyen på grund av det känsliga läget. En utökning av blockeringarna av filmklippet är även på gång i Indien och Indonesien. Ett beslut som Google motiverar med att de inte kan bryta ländernas lagar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube

USA