Nyheter

Vill rädda snuset – sätter allt på ett kort

Av: 

Anders Clark

NYHETER

Nya hotet: Torra prillor

Snusministern Maria Larsson (KD) har åkt ner till Luxemburg över midsommar för att ta strid för ett fortsatt undantag för svenska snusare.
Snusministern Maria Larsson (KD) har åkt ner till Luxemburg över midsommar för att ta strid för ett fortsatt undantag för svenska snusare.

Mitt under en gammal svensk tradition – avgörs ödet för en annan.

Idag tar EU:s folkhälsoministrar ställning till snusets framtid.

– Vi har föreslagit en enda undantagsparagraf, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) till TT.

Populär Stödet för snuset har varit kompakt i de senaste utskott som tagit ställning till det nya tobaksdirektivet. Både förbud mot smaktillsatser och export har ratats av utskotten.

Det blev ingen snusexport från Sverige ut i Europa.

Nu kämpar regering och tillverkaren Swedish match för att snuset ska få finnas kvar inom landets gränser.

Midsommarmangling

I dag tar EU:s ministerråd ställning till Europas nya snusdirektiv. barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) är på plats och argumenterar för att Sverige ska få behålla sitt undantag för snusförbudet som landet haft sedan EU-inträdet 1995.

– Det blir en väldigt avgörande dag.

Enligt barn- och äldreministern förväntas EU:s ordförandeland Irland föreslå en kompromiss. Svenska regeringen och Maria Larssons mål är att sätta allt på ett kort:

Nytt förslag: Torrt snus

– Vi har föreslagit en enda undantagsparagraf där man kan skriva in allt det här som vi skulle vilja ha undantaget. Huruvida det lyckas vet vi inte i dagsläget.

Tidigare har både exportförbud olika andra förbud mot snus diskuterats. I det senaste utkastet till tobaksdirektiv föreslås att natriumkarbonat, även kallat E500, ska förbjudas tillsammans med färg- och smakämnen.

Enligt Swedish match skulle det döda snuset:

– Det är en grundsförutsättning för att bibehålla fukthalten. En torr prilla vill ingen ha under läppen, säger Johan Wredberg på Swedish match.

Tidigare har flera rådgivande utskott gett sitt stöd till snuset i olika frågor. Enligt Johan Wredberg har han och kollegorna på Swedish match förvånats av stödet som de inte trodde fanns:

– Jag är något överraskad över att det finns ett så starkt stöd.

Ändrade cigarettpaket

Ministerrådets möte började 10.00. Under inledningen talade Maria Larsson (KD) med sina ministerkollegor:

– För mig och Sverige är det central att regleringen av snuset fortsatt är upp till Sverige. Snus är en tobaksprodukt som har lång tradition och används av många svenskar, skriver TT från mötet.

Mötet tar paus för lunch vid 14.00. Sen beror sluttiden på hur snabbt ministrarna kan enas.

Under dagen kommer även mentholcigaretter och varningstexter på cigarettpaket debatteras i ministerrådet. Bland annat har Storbritanien föreslagit att de ska tillåtas införa helt avidentifierade cigarettförpackningar.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: