Bostonbombarens första ord i förhör

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dzjochar Tsarnajev, 19, lägger skuld på döde brodern för dådet med religiöst motiv

1 av 8 | Foto: AP/SCANPIX
Den misstänkte terroristen Dzjochar Tsarnajev gav upp sent på fredagskvällen amerikansk tid och vårdas nu för allvarliga skador.

Dzjochar Tsarnajev, 19, har sagt sitt första ord sedan han greps.

Och i de första förhören pekar han ut sin äldre bror som drivande i genomförandet av terrorattacken mot Boston Marathon.

19-åringen som misstänks ligga bakom bomberna som dödade tre och skadade över 170 människor förhördes under måndagen i sjuksäng.

Domare Marianne Bowler bedömde honom som tillräckligt medveten om vad som pågår för att åtala honom för ”användande av massförstörelsevapen” bland annat.

Har inte råd med advokat

Åtalet väcktes efter att Dzjochar Tsarnajev sagt sitt första ord sedan han greps.

Läkaren frågade om han kunde svara på frågor och fick en nick till svar. 19-åringen ska också ha nickat när domare Bowler frågade om han förstått att han har rätten att inte svara på frågor.

Hans enda ord kom när han blev tillfrågad om han hade råd med en advokat.

– Nej, svarade Dzjochar Tsarnajev, enligt New York Times.

Domare Marianne Bowler:

– För protokollet, jag tror att den svarande sa nej efter att ha blivit tillfrågad om han har råd med advokat.

Enligt CNN ska Dzjochar Tsarnajev också ha antytt att bröderna har agerat på egen hand, att de inte ska ha någon koppling till något internationellt terrornätverk.

Religiöst motiv

19-åringen ska i förhören ha uppgett att han och brodern Tamerlan Tsarnajev, 26, har ”självradikaliserats” genom internet, enligt CNN.

Han pekar också ut den äldre brodern, som Watertownpolisen säger att 19-åringen dödade, som den drivande kraften bakom terrorattentat.

26-åringen ska ha upplevt att islam var under attack och behövde försvaras, uppger en källa för CNN.

Den misstänkte uppges vara samarbetsvillig och ska även säga att det inte har planerats någon ”andra våg av terror”, uppger CBS News John Miller att han källor berättat för honom.

– Men det låter som att det fortfarande finns platser där det kan finnas sprängämnen och andra saker att hitta, säger han till CBS News.

Tyst minut för offren

Utöver det enda ordet kommunicerar 19-åringen genom att skriva då han fortfarande har svårt att tala. Hans skador på halsen misstänks vara självförvållade efter att han ska ha försökt ta sitt liv i båten där han hittades efter att jagats i Watertown under nästan ett helt dygn.

Ungefär samtidigt som Dzjochar Tsarnajev förhördes på sjukhuset samlades hundratals människor på Copley Square i Boston.

Folksamlingen höll en tyst minut för offren för den terroristattack som 19-åringen anklagas för att ha utfört.

Nu riskerar Dzjochar Tsarnajev att dömas till döden.

Publicerad: