Så tömmer du tetran – med stil

Av: Jenny Agö

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Mikaelas klimatsmarta idé prisades i den nationella tävlingen Finn Upp och tog henne vidare i flera steg i TV4-programmet Uppfinnarna i höstas.

Mikaela visade upp sin smarta yoghurtförpackning i tv.

Samtidigt filade Tetra Pak och Arla på en snarlik idé.

Nu är den här – förpackningen som hjälper dig att få ut de sista dropparna.

– Det är coolt men samtidigt lite taskigt att jag inte får någon credd, säger Mikaela Taraldsson, 14.

Hon äter yoghurt varje morgon och irriterade sig på att det inte gick att få ut det sista ur förpackningen. Men i stället för att sitta och svära vid matbordet gjorde Mikaela slag i saken och uppfann en ny förpackning – med en perforering i mitten som gör det lättare att tömma ut allt innehåll.

– Jag funderade över att det slängs väldigt mycket mat och tänkte på de som inte får någon. Jag älskar yoghurt men hade varken tid eller ork att klippa upp paketet på morgonen, säger hon.

Prisad idé

Mikaelas klimatsmarta idé prisades i den nationella tävlingen Finn Upp och tog henne vidare i flera steg i TV4-programmet Uppfinnarna i höstas.

Vad Mikaela inte visste då var att Tetra Pak och Arla samtidigt höll på att utveckla en snarlik förpackning, med en separerbar topp, som enligt en undersökning kan halvera matsvinnet.

– Vi ser det inte som en tävling. Jag hörde talas om Mikaela och tyckte att det var jätteroligt eftersom vi höll på att utveckla en liknande produkt. Det ligger verkligen i tiden, säger Emma Lefdal, kommunikationsdirektör på Tetra Pak.

Ny instruktionsfilm

Det handlar alltså inte om någon produktstöld, även om Mikaelas idé syntes i tv-rutan först. Tetra Pak kom på idén med separerbar topp redan 2007 och inledde ett samarbete med Arla 2011.

– Vi ville ha en produkt som förenklar för konsumenten att återvinna och förebygga matsvinn med tanke på att det är rätt mycket mat som försvinner, säger Emma Lefdal.

Men det visste inte Mikaela om när hon uppfann sin förpackning förra våren. Hon fick visserligen inte vara med och utveckla den nya produkten, men ser ingen anledning att gråta över spilld yoghurt.

Från och med februari kan hon åtminstone glädjas över att lättare kunna klämma ut sin frukostyoghurt. Redan i går lanserades instruktionsfilmen som visar hur du tömmer ut så mycket innehåll som möjligt ur den nya förpackningen.

Inbjudan till Tetra Pak

– Det är jättebra. Jag mätte hur mycket yoghurt som kastades och kom fram till att om man inte stod och kämpade med att klämma ut allt så kunde det bli en hel deciliter, säger Mikaela som också kan vänta sig ett telefonsamtal från Tetra Pak.

– Nu när vi lanserat vår nya förpackning har vi faktiskt tänkt kontakta henne och nu ser jag ännu större anledning att bjuda ner henne till oss och visa henne hur vi utvecklar våra förpackningar. Vi måste ju uppmuntra unga talanger, säger Emma Lefdal.

Publicerad: