Vaccinexperter hade starka band till industrin

Beslutade om gratis vaccin mot livmoderhalscancer

Anders Tegnell ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen.
Anders Tegnell ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen bestämde att erbjuda gratis HPV-vaccin till flickor.

Att tre av sex experter som stod bakom beslutet hade kopplingar till vaccinindustrin ifrågasattes aldrig, skriver Svenska Dagbladet.

– Visst, vi var medvetna om dessa bindningar, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.

De utomstående experterna tillstyrkte programmet som kostar 262 miljoner kronor per år.

Svenska Dagbladet har granskat Socialstyrelsens utredning av HPV-vaccinet.

När myndigheten började diskutera frågan om att skolflickor skulle få gratis vaccin mot livmoderhalscancer satte myndigheten ihop ett råd med experter.

Vaccinföretag betalade lön

I enlighet med lagen skickade experterna in sina jävsdeklarationer där de redovisade sina kopplingar till industrin.

En professor uppgav att han under flera år hållit föreläsningar i uppdrag för vaccinföretaget Merck (Gardasil) och att hans hustru sitter i styrelsen för en EU-lobbyorganisation för livmoderhalscancer som får pengar av vaccinföretag.

En annan professor som kallades in som expert är känd som Sveriges största förkämpe för vaccin, och i sin redovisning skriver han själv att han lett vaccinprövningar för flera företag.

Den tredje experten som är överläkare skriver att hon deltar i ett projekt om vaccin för kikhosta som finansieras av vaccinföretag samt att vaccinföretagen står för 25 procent av hennes lön.

–Visst, vi var medvetna om dessa bindningar, säger Anders Tegnell som ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen. Men vi valde dessa personer därför att de var de bästa experterna som finns att få. Sverige är ett litet land och urvalet av sakkunniga begränsat, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.

”Kommer inte ihåg”

Enligt Svenska Dagbladet är insynen kring HPV-beslutet mycket liten. Det finns inga protokoll från sammanträden och ingen samlad dokumentation om handläggningen.

Anders Tegnell säger till Svenska Dagbladet att han inte minns om jävsproblematiken diskuterades med chefsjuristen eller generaldirektören. Något som ska göras vid intressekonflikter.

– Jag kan inte komma ihåg att jag var inblandad överhuvudtaget, säger Nils Blom som tidigare var chefsjurist på Socialstyrelsen.

Generaldirektören Lars-Erik Holm var inte medveten om intressekonflikten vid HPV-beslutet.

– Låter bedrövligt. Jag ska genast ta upp detta med de berörda ansvariga, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till tidningen.

Publisert: