Wolfgang Hansson

I kväll höll han sitt viktigaste tal

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mitt Romney
Mitt Romney

TAMPA, FLORIDA. Så här långt i racet borde presidentkandidat Mitt Romney ha en klar ledning. Istället ligger han efter.

Kvällens tal är det viktigaste han hållit i sitt politiska liv.

Han måste visa vem Mitt Romney egentligen är.

Republikanernas konvent har inte blivit det misslyckande som stormen Isaac kunde ha bidragit till. Men inte heller den hejdundrande framgång som partiet behöver.

Jag har rört mig på konventgolvet varje kväll. Pratat med delegater från Arizona till West Virginia. Alla intygar att de är "excited" över Mitt Romney. Men sättet de säger det på ger mig känslan att det mest är en läpparnas bekännelse.

De hade helst velat han någon annan men när de nu blev Romney har det inget annat val än att försöka elda upp sig inför hans kandidatur.

Matta applåder

Under gårdagen radades de tunga namnen upp på talarlistan men på konventgolvet var det rätt dött. John McCain, presidentkandidat i valet 2008, möttes av matta applåder. Det var inte förrän förre utrikesministern Condoleezza Rice kom ut på scen som Tampa Bay Times Forum började rocka. Och mig för att undra varför Romney inte valde henne som vicepresidentkandidat istället för kontroversielle Paul Ryan.

Det vilar något tveksamt och återhållsamt över det som brukar vara en hejdundrande fest som ska ge energi inför valrörelsen upplopp.

Om Mitt Romney vill flytta in i Vita huset i början av nästa år måste han ändra på det ikväll. Han måste få till den där elektriska stämningen som gör att inte bara delegaterna reser sig upp och jublar. Även tittarna i sina tv-soffor måste bli övertygade om att finansmannen och den förre Massachusetts-guvernören är rätt man att dra USA upp ur det svarta hål landet befinner sig i.

Till att börja med måste Romney släppa på sin reserverade stil och öppna upp sig. Nästan hälften av väljarna säger i opinionsundersökningar att de inte gillar Romney. En mycket hög siffra.

Sin egen fiende

På sina valmöten gör Romney ofta ett distanserat intryck. Han pratar väldigt mycket om ekonomi men verkar inte bry sig särskilt mycket om hur vanliga människor har det. På många sätt är han sin egen värsta fiende.

Romney har inte visat upp den sida som hustrun Ann på ett lysande sätt försökte skildra i sitt tal i tisdag. Den där Romney som åker hem till en familj vars son precis drabbats av en svår sjukdom för att ge tröst. Eller som ägnar hundratals obetalda timmar åt välgörenhetsarbete och som pastor i kyrkan.

– Mitt är varm, kärleksfull och tålmodig, sa Ann.

Det räcker inte att höra henne säga det. Romney måste också visa upp de egenskaperna offentligt. Han måste omdefiniera sig själv som person. Ingen lätt uppgift.

Pratar inte tro

Alla vet att Romney är mormon men i motsats till de flesta presidentkandidater så pratar han aldrig om sin tro. Det gör många misstänksamma. Särskilt de som tycker att mormonerna är en mystisk sekt. Romneys taktik att inte prata om sin tro funkar inte. Han måste ta initiativet och våga visa vem han är.

Istället för at bara skälla på Obama borde han ägna lite tid åt att på ett ärligt sätt förklara hur han själv kunde införa en obligatorisk sjukvårdsförsäkring i Massachusetts men samtidigt säga att han tänker riva upp Obamas nästan identiska sjukförsäkring. Han måste på ett bättre sätt försöka förklara varför han bytt åsikter på en rad viktiga områden de senaste tio åren.

Sälja in sig själv

Alla vet att han är en kappvändare. Då är det bättre att han försöker ge en ärlig förklaring till hur han förvandlats från liberal till strängt konservativ.

De senaste dagarna har den ena talaren efter den andra på konventet gjort sitt bästa för att sälja in Mitt Romney.

Allt det betyder ingenting om inte Romney i kväll lyckas sälja in sig själv.

■ Mitt Romney håller sitt tal kl 04 svenskt tid i natt – Aftonbladet bevakar

Publisert: