Presidentvalet i USA 2012

”Vilde Bill” tog över rampljuset

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

CHARLOTTE. Efter stormvinden Clintan har turen kommit till ”Vilde Bill” Clinton.

Precis som när Hollywoodlegendaren plötsligt började prata med en stol i Tampa så kan vad som helst hända i Charlotte i natt.

För den forne presidenten har vid flera tillfällen tidigare sagt saker som han kanske inte borde säga, om Barack Obama.

Han krävde en prime time-tid, och han fick den.

Villkoret för att Bill Clinton skulle ställa upp och tala för Obama var att han fick tiden som dagen innan var reserverad för USA:s första dam, och som dagen efter är vikt åt presidenten. Därmed får sittande vice presidenten, Joe Biden, i motsats till konkurrenten Paul Ryan, inte en egen dag att hålla sitt tal på, utan får nöja sig med tiden innan Obama i morgon.

Video med Carter

Men det finns en poäng med att presidenten och vice presidenten tillsammans – visa upp "enad front framåt" – och framför allt: att ha stöd från en tidigare president är viktigt. Mitt Romney fick inte vare sig far eller son Bush till sitt konvent i Tampa, utan fick nöja sig med brorsan Jeb Bush.

Obama å andra sidan hade i går en videohälsning av Jimmy Carter, och i dag står alltså Clinton på scen och ska få folk att rösta på Obama.

Eller, det är i alla fall vad demokraterna hoppas.

För när Bill Clinton öppnar munnen och pratar om Obama är det inte alltid rosor som kommer ut och det är många naglar som det tuggas nervöst på här i Charlotte, i undran vad som komma skall.

Nyhetssajten Politico har gjort en lista på tillfällen då Clintons kommentarer om Obama kanske inte var de bästa, alla från presidentkampanjen 2007-2008, då Hillary och Obama både försökte få demokraternas nominering.

Här är tre favoriter:

1. "Vi kunde teoretiskt sett ta vilken duktig tv-kommentator som helst och låta den kampanja. Han eller hon skulle bara ha ett års mindre erfarenhet av nationell politik än Obama"

Charlie Rose

2. "Lägg av… den här grejen är den värsta rövarhistorien jag hört"

Om Obama och Irak, under ett stopp i New Hampshire

3. "Hillarys motståndare har under hela sin kampanj sgt att det inte var så stor skillnad på USA när jag var president, och USA när Bush var president. Tror du på det så rösta på honom, men räkna med att du kommer få ett dåligt betyg i historia i skolan"

Kampanjtal i Lock Haven

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2012

Trumps USA

USA