Ryssland skyller finsk ubåtsjakt på Sverige

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-04-29

Nu kommer nästa hån från ryskt håll – denna gång mot Sverige.

I rysk statlig media påstås Sverige ligga bakom incidenten i Finland ”som taktisk propaganda” för att öka rädslan för Ryssland, skriver Sputnik News:

– Vi vet att Sverige har använt påhittade ryska ubåtar i årtionden, uppger en påstått finländsk expert.

Det var i måndags som de första observationerna av ett misstänkt undervattensobjekt gjordes utanför finska Helsingfors. Under den efterföljande natten släppte finska marinen varningsbomber i vattnet och nya observationer upptäcktes sedan på morgonen.

Rysk media var inte sen med att håna den finska försvarsministern Carl Haglund genom att kalla honom skandalminister.

Nu kommer ryska mediers nästa känga – mot Sverige.

Skandalomsusad expert

Den ryska nyhetsbyrån Sputnik News, som ägs av ryska staten och grundades året efter Putin gjort comeback som president, står bakom det senaste hånet.

Sverige påstås nämligen ligga bakom det finska undervattensfarkosten i propagandasyfte som en taktik i att försöka påverka den nyvalda regeringen i Finland, uppger en påstådd ”finländsk politisk analytiker”.

Sputnik News är känt för att använda utländska experter för att föra fram nyhetsbyråns åsikter.

Kommentatorn i detta fall är ingen mindre än den skandalomsusade finska juristen med säte i Moskva, Jon Hellevig. Han ställde upp i EU-valet 2014 för finska Självständighetspartiet men partiet tog redan innan valet var avgjort avstånd från honom efter att han på Facebook hotat att våldta den finska sopranen Karita Mattila för att hon förkastat Putins ledarskap.

Hellevig är uttalad Putin-anhängare.

”Använt påhittade u-båtar”

Hellevig påstår i artikeln att händelsen i sig i Finland är ett praktexemplar på svensk taktik som använts i årtionden:

– Det här är ingen överraskning, för att vi vet att Sverige har använt påhittade ryska u-båtar i 30-40 år som en propagandataktik för att öka rädslan för Ryssland. Det kan vara mycket möjligt att de använder det kortet nu.

Nyhetsbyrån driver även på sin tes genom att citera den pensionerade kommendör för svenska ubåtsjaktstyrkan, Göran Frisks, uttalande i Aftonbladet från i går:

– Klart att det är ryssar, vad skulle det annars vara? De har ju tidigare visat sin aggressivitet i Sverige några gånger och vi har nationsbestämt dem ett antal gånger så det där är inga konstigheter.

Det menar nyhetsbyrån är ett tydligt exempel på att den svenska ubåtsjakten använts för att driva på Sveriges militära strategi åtminstone sedan 1980-talet och hur det kan smitta av sig på Finland:

– Det är mycket möjligt att det här kommer påverka hur regeringen formas.