Säkra bevis för försvarskränkning

NYHETER

Det är ställt ”utom allt rimligt tvivel” att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i höstas, slår Försvarsmakten fast i sin slutanalys av händelserna.

Däremot har det inte gått att slå fast vilket land som legat bakom kränkningarna.

I november förra året slog Försvarsmakten fast att det "utom tvivel" var bekräftat att en ubåt från främmande makt, oklart vilken, kränkt Sverige i oktober samma år.

Beviset för kränkningen uppgavs komma från Försvarsmaktens egna sensorer. Enligt ÖB:s redogörelse uppfyllde det de hårt ställda kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad kränkning, skriver Svenska Dagbladet.

Bevis har omvärderats

Sedan dess har Försvarsmakten under större delen av 2015 arbetat på en analys av händelserna i Stockholms skärgård under hösten 2014. En analys som nu har presenterats för försvarsdepartementet.

Även nu är det ”ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014”, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Det så tidigare säkra beviset från hösten 2014 har dock omvärderats, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande enligt SvD:

Försämrat säkerhetsläge

"Den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats. Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring, och den har därför inte ingått i underlaget för den samlade värderingen."

Inte heller i sin nya analys har försvaret kunnat avgöra vilken nation som låg bakom kränkningen.

Försvarsdepartementet skriver dock att den nya analysen ändå ”stärker bedömningen att säkerhetsläget i vår närhet har försämrats”.

ARTIKELN HANDLAR OM