Löfvens ilska mot AKB: ”Vill alltid sänka lönerna”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

DAVOS. Statsminister Stefan Löfven har ilsknat till på Moderaterna.

Han pekar ut Anna Kinberg Batras parti som "ett lönesänkarparti" och menar att hon är helt fel ute i sin jobbpolitik.

– De vill alltid sänka lönerna och försämra villkoren, oavsett hur mycket flyktingar som kommit. Världen har förstått att det inte är rätt väg, men inte M, säger han.

På en pressträff på World Economic Forum i Davos slog statsminister Stefan Löfven fast att han ägnar konferensen nästan helt åt att diskutera jobb och tillväxt. Han passade också på att ge sig på de som hemma i Sverige har krävt sänkta ingångslöner på den svenska arbetsmarknaden – med motivet att det bland annat skulle förenkla rejält för bland annat nyanlända att få jobb. 

Sänkta ingångslöner är något som både Centerpartiet och Liberalerna krävt länge. Men enligt statsministern är även Moderaterna och Anna Kinberg Batra inne på samma spår.

– De pratar om sänkta trösklar, ett kodspråk som är svårt att förstå. De har också pratat om behovet av lägre löner och enklare jobb.

Till hårt angrepp på Kinberg Batra

Men enligt Löfven finns det redan enkla jobb i Sverige.

– Det finns mer och mindre kvalificerade jobb. Och sedan sätts lönerna mellan arbetsmarknadens parter. De som vill sänka löner har aldrig tvingats svara på vilka jobb det ska gälla, hur de ska sänkas och hur mycket.

Statsministern kallar Moderaterna för ett "lönesänkarparti".

– Borgerligheten vill sänka lönerna och försämra villkoren. Det är inte min väg. Här i Davos är det alldeles uppenbart att folk i stället tänker på hur det ska skapas mer utvecklingsmöjligheter för vanliga människor, bra arbetsmiljö och schysta villkor. Människor ska ha det bättre, inte sämre.

Han håller inte med om att det krävs lägre löner för att de många nyanlända som kommit till Sverige snabbt ska kunna komma i arbete.

– Jag har hört det där så många gånger, att vi ska tvingas försämra välfärden och sänka lönerna. När globaliseringsdiskussionen tog fart för många år sedan var det många som sa att lönerna måste sänkas i Sverige. Det stämde inte då och gör det inte i dag.

Löfven menar att M aldrig missat en chans, vare sig flyktinginvandringen är hög eller inte, att föreslå försämringar.

– Det vore väldigt dåligt för Sverige. Verkligheten visar att omvärlden har förstått det. Moderaterna har inte gjort det.

Enligt Löfven är det satsningar på utbildning och praktik som krävs – utöver de lönesubventioner som redan finns i vissa branscher.

”Bara retorik från Löfven”

Anna Kinberg Batra säger att hon tycker det är roligt att Löfven ägnar så mycket tid till att tänka på M-förslag.

– Men det är tråkigt att han tänker så lite på vad han själv har för ansvar och vad han själv kan presentera när Sverige går åt fel håll och behöver bättre ekonomi och fler vägar in på arbetsmarknaden, inte minst när världsekonomin ställer stora krav på oss.

M-ledaren är också tydlig med att hennes parti inte är intresserade av att sänka några löner.

– Vi har inte lagt några sådana förslag. I våra förslag får man betalt för den tid man jobbat och sedan får man utbildning på jobbet. Jag tror att Löfven är lite fången i någon slags bakåtblickande retorik. Det Sverige behöver är förslag på hur vi seriöst löser inte minst integrationsutmaningen framöver. Löfven borde presentera konkreta förslag om framtiden, men där är det tomt.

Publicerad:

LÄS VIDARE