Delar ut mat, kläder – och såpbubblor

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-04

Körde en full bil till Budapest från Eksjö

Erik, Lizette, Ulrica och Lea har har kört en bil full med förnödenheter från Eksjö till Budapest, och delar ut mat och kläder till flyktingarna som färdas genom Ungern vidare ut i Europa.

– Vi är helt slut, som kom hit utvilade och med friska takter. De har varit på färd i trettio dagar, hur mår de då?

Erik Gerhardsson, 20, är egentligen lärarvikare i Eksjö, men i veckan har han jobbat med Röda korset i Budapest och hjälpt flyktingar på väg vidare i Europa. Han har sällskap av Lizette och Lea Petersson och Ulrica Andrae.

– Det började egentligen när jag såg bilden på den lille pojken, Alan. Först skänkte jag pengar till Röda korset och sen samlade jag ihop en full bil med filtar och gav till Erikshjälpen. Sen var jag på en manifestation där Ulrica höll tal och sa att hon skulle åka ner ensam eller med sällskap och då sa jag att jag ville följa med, berättar han för Aftonbladet.

Delar ut mat – och såpbubblor

Tillsammans med Lea Petersson och hennes dotter Lizette har de samlat in kläder, filtar, hygienartiklar och ryggsäckar, som de paketerat och tagit med sig till Migration Aid som delar ut dem till flyktingar. De har också fått ihop lite under 30 000 kronor, bland annat med hjälp av en film som Erik laddat upp på sin Facebooksida. Pengarna har gått till förnödenheter och annat att dela ut på plats.

– Vi har delat ut gosedjur och såpbubblor till barnen, de blir jätteglada, säger Erik.

De har arbetat med ungerska Röda korset vid gränsen mot Österrike och delat ut mat och vatten till flyktingar som kommer vandrande längs vägen.

”Många känslor”

– Det är bara att köra så svetten ryker, lassa allting och öppna förpackningar och dela ut, säger Ulrica.

– Det är svårt att veta vad de har gått igenom, vissa vet man inte hur man ska hantera, vad de bär på. Men det har varit fint att vandra tillsammans med dem. Man får höra en och annan berättelse, nån som har förlorat sin man, nån har förlorat sina barn. Det har varit många känslor i dag.

Gör vad vi kan

Alla fyra uppmanar andra att göra vad de kan, framför allt när flyktingarna väl kommer upp till Sverige.

– De har på riktigt ingenting, ibland lite packning med det allra viktigaste, men oftast ingenting. Det kan man tänka på när de kommer upp till oss. Det är ju mycket barnfamiljer men vi har också sett många av de här ensamkommande flyktingbarnen som vissa påstår är vuxna. Men de är verkligen barn. De är rädda och ensamma och osäkra och nervösa för framtiden. Det är ett stort ok som ligger på dem, säger Ulrica bestämt.

– Vi åker hem imorgon (läs: lördag), vi måste hem och jobba, men man vill verkligen göra mer. Först kanske vi gör insatser i Sverige, men det är möjligt att vi gör fler sådana här resor, säger Erik.