Jonas Falk kräver miljoner av staten

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den utpekade ligaledaren Jonas Falk, 42, satt häktad i nästan tre och ett halvt år.

Nu kräver han svenska staten på 15 miljoner kronor.

Bland annat för att han blev dumpad av flickvännen.

"Framtida flickvänner kan naturligtvis också bli rädda", skriver Jonas Falk.

LÄS MER: "Lyxliv, penningtvätt och kokain" – här är turerna runt Jonas Falk.

1246 dygn. Så länge satt Jonas Falk häktad i Sverige innan han friades i juni 2014 och sedan ställdes inför rätta i Spanien.

Skadeståndskravet mot staten på över 15 miljoner kronor gäller ersättning för de dagar han suttit frihetsberövad. Han kräver förhöjd ersättning på totalt 4000 tusen kronor per dygn för att han hållits isolerad med besöksförbud.

"Mina 1 246 dygn som isolerad torde vara en av de längsta isoleringarna i världen för en person som inte avtjänar straff", skriver Jonas Falk i sin begäran till Justitiekanslern, JK, stämplad 22 juni 2015.

"Pablo Escobar från Sverige"

Han vill ha ersättning för den "psykiska påfrestning" hotet om ett långvarigt straff kan leda till. Han kräver 5 miljoner kronor för den "enorma mediabevakning" som målet fått.

"Jag har först och främst pekats ut som en "knarkbaron", "knarkkung", "ligaboss", etc. som hanterat tonvis med kokain", skriver Jonas Falk och fortsätter:

"Utöver att svensk media har skrivit om mig så har även Colombiansk media skrivit om mig, som bifogade artiklar visar har man där kallat mig för "Pablo Escobar från Sverige".

Dumpades av flickvännen

Men han vill också ha pengar för kläder han förlorat – och för att han blev dumpad av sin tjej.

"Under den inledande tiden i svenskt häkte förlorade jag min flickvän med anledning av att jag häktats. Även detta bör vägas in i skadeståndet", skriver Jonas Falk, som är orolig för att det kan bli svårt att attrahera kvinnor i framtiden.

"Framtida flickvänner kan naturligtvis också bli rädda och avsluta förhållanden. Att pekas ut som knarkbaron kan inte jämföras med att pekas ut som misstänkt för "vanlig" brottslighet", skriver han.

På fri fot i Spanien

Pengarna vill han i i form av ett förskott på en miljon kronor. Den 19 maj frigavs Jonas Falk från den ökända La Modelo-anstalten i Spanien, efter att rättegången avbrutits.

Målet har förts tillbaka till den utredningsdomare som 2009 inledde förundersökningen, allt måste göras om, medan Falk under tiden inte tillåts att lämna landet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN