Undersökning: 4 av 5 är rädda för ryssen

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Svensken är rädd för ryssen.

En undersökning visar att fyra av fem svenskar nu oroas av situationen i Ryssland – en kraftig ökning mot tidigare, skriver DN.

– Ju mer man eldar upp det är det klart att folk blir rädda, säger författaren och tidigare utrikeskorrespondenten Vladislav Savic.

80 procent av svenskarna oroas över utvecklingen i Ryssland, visar SOM-institutet i Göteborgs årliga mätning av den svenska opinionen.

Siffran, som är för 2014, är mycket högre än samma för 2013 då 53 procent av svenskarna kände oro, skriver Dagens Nyheter.

”Klart att folk blir rädda”

Vladislav Savic, som skrivit boken ”Vladimir Putin och rysskräcken” och bland annat varit utrikeskorrespondent i Moskva för SR Ekot, är inte förvånad.

– Ju mer man eldar upp det är det klart att folk blir rädda. Det är bara att titta i media. Om ett flygplan störtar skriver man mycket om det och folk blir rädda för att flyga. Om du hela tiden skriver om hur farlig ryssen är blir folk rädda, säger han till Aftonbladet.

”Alltid två sidor i en konflikt”

Vladislav Savic menar att rapporteringen i svensk media ofta är relativt enkelsidig och säger att det till exempel slås upp stort när ryska plan flyger nära Sverige, men att det knappt rapporteras om när Nato-plan befinner sig nära ryska gränsen.

Finns det anledning till oro för Ryssland?

– Det är klart att det kan finnas fog för det, men det är klart att det blir självuppfyllande profetia. Det finns alltid två sidor i en konflikt, upplever den ena sidan att den andra provocerar svarar man. Det är en klassisk situation när det trappas upp. När man hetsar upp det till den nivå att båda sidor känner rädsla finns risk att någon gör allvarligt snedtramp som kanske inte var meningen från början. Det är alltid så att man ska hålla huvudet kallt när det hettar till. Misstag kan ske, misstag som inte ens är medvetna, säger Vladislav Savic.

Centerpartister mest rädda

Enligt mätningen darrar sympatisörer till Centerpartiet mest, hela 93 procent av dem är mycket eller ganska oroade av situationen i Ryssland, följt av anhängare till Folkpartiet (87 procent). Minst oroliga är Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets sympatisörer, 73 respektive 70 procent.

En tydligare skillnad mellan vänster och höger är det vad gäller frågan om Sverige ska gå med i Nato, uppger DN och hänvisar till undersökningen. 31 procent tycker att det är ett bra förslag medan 37 procent inte tycker att Sverige ska gå med i försvarsalliansen.

– Det finns tendenser till ökad polarisering i opinionen, där avståndet mellan de rödgröna partierna och allianspartierna är något större 2013 och 2014, kommenterar Ulf Bjereld, professor vid Göteborgs universitet, och Karl Ydén, doktor vid Chalmers, siffrorna enligt DN.

Sofia Roström Andersson

Publisert: