”Situationen är värre än tidigare”

Bankerna kommer hålla stängt hela veckan

Tyskland och Frankrike skulle förlora nästan 1 500 miljarder kronor om Grekland lämnade eurosamarbetet.

Samtidigt beskriver en ledamot i Europeiska centralbankens råd situationen i krislandet som ”värre än för tio dagar sedan”.

I eftermiddags höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker krismöten med ledarna för de största grekiska oppositionspartierna.

I dag står Alexis Tsipras för den kanske största utmaningen hittills under sitt dryga halvår som premiärminister för Grekland. Innan midnatt måste han presentera förslag på vilka reformer som landet tänker genomföra för att stoppa den galopperande ekonomiska krisen.

Planen ska diskuteras när ledarna för alla 28 EU-länder möts på söndag. Den 20 juli förfaller ett nytt miljardlån som Grekland har i Europeiska centralbanken. Då måste ett nytt stödpaket vara klart. Annars finns det sannolikt ingen annan väg framåt för Grekland än att lämna euron.

– Regeringen gör allt den kan för att snabbt få till stånd ett avtal och få ett slut på denna spiral av osäkerhet, säger regeringstalespersonen Gabriel Sakellaridis till, enligt Reuters.

Träffar oppositionen

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska träffa ledarna för de grekiska oppositionspartierna i blixtinkallade krismöten i dag. Juncker ska träffa en delegation från liberal-konservativa Ny Demokrati under eftermiddagen. I morgon står ett möte med socialdemokratiska To Potami på schemat.

”Situationen blir värre”

Hur EU-ländernas ledare kommer att ställa sig till de grekiska förslagen, om de ens kommer, är i nuläget oklart. Det råder dock ingen tvekan om att både politiker och experter ser mycket allvarligt på situationen.

Ardo Hansson, chef för Estlands centralbank och ledamot i ECB:s råd, beskriver läget som alarmerande.

– Situationen är mycket värre än till och med för tio dagar sedan, säger han, enligt Bloomberg News.

Bankerna håller stängt

Tidigare hade den grekiska regeringen meddelat att bankerna i landet skulle öppna i dag. Men nu står det klart att de kommer hålla stängt veckan ut. Uttagstaket på 60 euro per person och dag ligger också kvar.

Men det är inte bara för det grekiska folket som mycket står på spel. Enligt en sammanställning från Tysklands centrum för ekonomisk forskning, IFO, skulle Tyskland och Frankrike förlora nästan 1 500 miljarder kronor vid en Grexit.

De båda ekonomiska stormakterna har bidragit med enorma summor till de nödlån som Grekland tidigare har fått.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN