De säljer billig mat till ekonomiskt utsatta

avAndreas Randhir Granfors

Ska minska onödigt matsvinn

Varje år slänger vi 67 000 ton överbliven mat.

För att minska det slöseriet öppnar nu Matmissionen, ett initiativ för att minska det onödiga matsvinnet – men också för att ge ekonomiskt utsatta en chans att handla lite billigare mat.

Foto: Pressbild
Marika Markovits och Åsa Domeij.

På tisdagen öppnade Matmissionen i stockholmsförorten Rågsved. Butiken, som drivs av Stockholms Stadsmission, ska erbjuda överskottsmat till personer som får försörjningsstöd, garantipension eller på annat vis är ekonomiskt utsatt och har ont om pengar.

”Alla är välkomna”

De har möjlighet att bli medlemmar i den nya butiken och får då handla för en tredjedel av priset. Men butiken utesluter ingen.

– Alla är välkomna att handla i butiken och på så sätt bidra till minskat matsvinn och vårt arbete med ett bättre samhälle för alla, säger Marika Markovits, direktör för Stockholms Stadsmission i ett pressmeddelande.

Arbetsträning

I butiken ska till en början fem personer jobba, som ska arbetsträna och göra praktik.

– Det känns oerhört roligt att vi i och med öppningen kan erbjuda ännu fler människor arbetsträning och på så vis kunna närma sig arbetslivet.

Vill minska matsvinnet

Det kommer inte att finnas samma sortiment på Matmissionen som i en vanlig mataffär, utan här säljs varor som det är överskott på hos leverantörerna.

– Vi slänger cirka 67 000 ton mat och dryck om året i Sverige och det helt i onödan. Att minska det onödiga matsvinnet är mycket viktigt, säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood, som ska leverera maten till butiken.