USA

USA: Ryssland kan kapa kopplingen till Europa under Atlanten

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

USA oroar sig för intensiva aktiviteter från ryska ubåtar och spionskepp – som fartyget Yantar utanför norska Lofoten.

Operationerna sker i områden där undervattenskablar kritiska för västvärldens ekonomier är dragna.

– Kapar någon dem förlorar USA och Europa kontakten, säger Torgeir Waterhouse, chef vid norska it-myndigheten IKT.

Under Atlantens yta mellan Europa och USA går fiberoptiska kablar som är kritiska för den globala internetkommunikationen. I området, som våra ekonomier och regeringar till stora delar är helt beroende av, pågår samtidigt ”aggressiva ryska operationer”, skriver New York Times.

– Nivån på aktiviteten är jämförbar med vad vi såg under kalla kriget, säger en anonym europeisk diplomat till tidningen.

Ligger så djupt att övervakning försvåras

Både ubåtar och forskningsskepp, som USA kallar spionfartyg, står bakom operationerna som oroar amerikansk underrättelsetjänst eftersom de misstänker att de vid en konflikt är beredda att kapa kablarna.

– Jag oroar mig varje dag för vad ryssarna kan ha i görningen, säger konteramiral Fredrick Roegge, chef för den amerikanska ubåtsflottan i Stilla havet, till New York Times.

Flera källor inom USA:s försvarsdepartement uppger för tidningen att det arbetas intensivt med frågan inom Pentagon. Att Ryssland letar efter svagheter i systemet på sådant djup att kablarna är svåra att övervaka – och svåra att laga om de skadas – gör att oron ökar.

Men det amerikanska försvarsdepartementet lägger locket på när det gäller hur de övervakar den ryska aktiviteten och vad som görs för att hantera ett scenario där internetkommunikationen mellan USA och Europa bryts.

– Det vore skäl till oro att få höra att det mixtrades med kommunikationskablar, oavsett vilket land som gjorde det. Men på grund av den hemliga naturen i ubåtsoperationer diskuterar vi inte några detaljer kring det, säger William Marks, talesman för den amerikanska flottan, till New York Times.

Uppgifter: ”Norge bevakar fartyg”

Det ryska skeppet Yantar, som nu befinner sig utanför norska Lofoten, rörde sig i förra månaden längs den amerikanska östkusten ner mot Kuba där en viktig kommunikationskabel går. Enligt New York Times ska skeppet bevakats noggrant – av såväl flyg och fartyg som amerikanska spionsatelliter.

Yantar ska vara utrustad med två undervattensfarkoster som teoretiskt kan kapa kablar flera kilometer under vattenytan.

Under måndagen kryssade skeppet norrut utanför Lofoten och norska tidningen VG skriver att deras källor uppger att landets militär noga övervakar dess färd.

– De kan kalla det vad de vill men det är ett spionskepp, säger en källa till VG.

Enligt källor till New York Times så har Nato-allierade Norge bett om hjälp att övervaka Rysslands ökade aktivitet.

”Vi talar aldrig om konkreta mål, metoder, kapaciteter eller vad vi rapporterar till våra uppdragsgivare”, skriver generallöjtnant Kjell Grandhagen vid norska underrättelsetjänsten i ett mejl till VG.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rysslands order under det kalla kriget: Skjut ner svenskarna

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Europa

Ryssland

Pentagon

Nato