Centerpartiet

Annie Lööf (C): ”En stor politisk ledare som lämnat jordelivet”

Av: 

Linnea Carlén

Jonas Ekman

NYHETER

Den tidigare centerledaren och Sveriges första kvinnliga partiledare Karin Söder är död. Hon avled den 19 december och blev 87 år gammal.

Många minns henne nu med värme och som en person och politiker som satt stora avtryck.

– Hon var en oerhört stor politisk ledare, men för mig också ett bollplank, säger Annie Lööf (C) till Aftonbladet.

Annie Lööf träffade Karin Söder långt innan hon tog över rollen som partiledare för Centerpartiet, men säger sig ha haft en ännu tätare kontakt med henne sedan hon tog över partiet 2011.

Hon beskriver Karin Söder som en person som betytt oerhört mycket, både för henne personligen men också för väldigt många andra.

– Karins engagemang har visat vägen för många andra kvinnor inklusive mig. Karin var ju en av mina stora förebilder. Hon var en unik banbrytare, en förebild i svensk politisk historia. Hon var den första kvinnan som partiledare för ett riksdagsparti. Hon var den första kvinnliga utrikesministern i Sverige, säger Annie Lööf.
Hon nämner också några av hennes politiska gärningar och reformer, som hon genomförde både under sin tid som socialminister och utrikesminister.

– Hon förde en hård politik i kampen mot apartheid. Hon stod upp för kvinnor och barns utsatta ställning i världen. I Sverige var hon med och införde högkostnadsskydd, flerbarnstillägg och stöd till öppna förskolan till exempel. Hon värnade de personer och människor med minsta ekonomiska marginaler. Så det är en stor politisk ledare som nu har lämnat jordelivet.

˝En varmhjärtad person”

På ett personligt plan beskriver hon Karin Söder som en väldigt hjärtlig människa, som alltid hade nära till skratt och var väldigt frikostig med att dela med sig av såväl personliga erfarenheter som politiska anekdoter.

För så sent som några veckor sedan träffades de två över en bit mat.

– Jag åkte hem till henne och fick möjligheten att sitta ner och prata över en lunch, och det är jag väldigt väldigt tacksam över nu så här i efterhand. Hon var en glad och varmhjärtad person som var väldigt mån om sin familj, sina barn och barnbarn men också väldigt mån om Centerpartiet och dess utveckling.

Hur kände du när du fick beskedet?

– Väldigt ledsen. Det här är en oerhört stor politisk ledare, men för mig också ett viktigt bollplank som har lämnat. Jag känner också en stor stolthet för vad Karin har betytt för Centerpartiet och Sverige under sina aktiva år. Jag vet att Karin har varit sjuk under en längre tid men det är alltid tråkig när man får besked som detta.

Lööf säger att hon nu kommer att minnas Karin Söder med glädje och mycket stolthet.

– Karin är en banbrytare och kommer att komma in i historieböckerna som en stor politisk ledare. Hon har dessutom banat vägen för väldigt många andra tjejer och kvinnor att våga ta plats och visat att det går att ta ett politiskt ledarskap som kvinna och också som förälder, för det var ju det hon också var under sin tid som minister på 70- och 80-talet.

Tillsammans med Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson publicerade Annie Lööf i dag ett minnesord över Karin Söder på partiet webbsida med anledning av hennes bortgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Centerpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf

Karin Söder