Stefan Löfven

Fler krav på Löfven inför S-kongressen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Flera LO-fack ställer hårda krav på Stefan Löfven inför Socialdemokraternas partikongress.

Men även i andra delar av partiet har man laddat med tydliga strategier för att påverka.

– Vi vill sätta press på partiet och kräver en individualiserad föräldraförsäkring, säger Talla Alkurdi, ordförande för S-studenter.

Fredagen den 29 maj inleds Socialdemokraternas kongress i Västerås, där det överhängande temat är jobbfrågan. Partiet och regeringen har satt upp målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Då S nu sitter i regering är de politiska besluten man fattar på kongressen av yttersta vikt.

Inför kongressen ställer flera LO-fackförbund hårda krav på partiledningen och Stefan Löfven. Det handlar bland annat om att man vill se ökade investeringar för att jobbmålet ska kunna nås, men man vill också att Löfven ska leva upp till vallöften om arbetstider och anställningar.

Men även i andra delar av rörelsen planerar man nu fullt ut för att påverka partiets politik i den riktning man vill. Ungdomsförbundet SSU kommer att driva något de kallar för "generationslöftet".

Kommer med tydliga krav

Man vill att partiet ska ge löften om investeringar i ungas framtid. Det handlar konkret om ökade ekonomiska investeringar, rättvisa villkor på arbetsmarknaden och bostäder för unga.

– För att vår generation ska få så bra förutsättningar som möjligt krävs en förändrad ekonomisk politik, ökade investeringar i bostadsbyggande och förbättrade villkor på arbetsmarknaden, och det måste S inse, säger SSU:s ordförande Ellinor Eriksson.

Ungsossarna har identifierat att 96 av ombuden 350 ombuden är under 35 år, något man försöker utnyttja. Dessutom har man redan träffat kongressdelegationer från distrikt runt om i landet som man anser viktiga.

Kräver förändrad föräldraförsäkring

Även Socialdemokratiska studentförbundet lobbar hårt inför S-kongressen. Man driver återigen frågan om en helt individualiserad föräldraförsäkring, det vill säga att hälften av dagarna öronmärks för varje förälder. Regeringen har sagt att man vill införa en tredje pappamånad, men det tycker inte S-studenter är nog.

– Det går alldeles för långsamt, det är dags för partistyrelsen att ge besked om när vi kommer få en individualiserad föräldraförsäkring. Det här är en fråga där vi vill sätta press på partiet, säger ordförande Talla Alkurdi.

Hon menar att frågan är en viktig del i partiets jobbpolitik.

– Det handlar om hur vi kan få en jämställd arbetsmarknad. Man kan se föräldraförsäkringen som en socialförsäkring, men på den här kongressen pratar vi om den som en normerande försäkring på arbetsmarknaden, där den i dag leder till en mer ojämställd sådan, säger Alkurdi.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Ellinor Eriksson

Socialdemokraterna

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund