”Hela civilisationens vagga är till salu”

avErik Wiman, Nour Saeed

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Priset på antikviteterna vi erbjuds köpa varierar mellan 3 000 och 20 000 dollar.

Det är billigt i jämförelse med mycket annat som prånglas ut på den svarta marknaden.

– Hela civilisationens vagga är till salu och köparna sponsrar IS krigföring, säger professorn och arkeologen Michael Danti som hjälpt Aftonbladet med granskningen.

IS stormade den historiska staden Palmyra i mitten av maj och har fortfarande staden i sitt grepp. Efter vårens offensiver kontrollerar gruppen halva Syrien och deras kalifat motsvarar Belgien, Nederländerna, Danmark och Irland tillsammans.

– Först och främst är kriget en mänsklig katastrof, men det som nu sker innebär också en förlust av oersättliga historiska värden, säger Michael Danti.

Han ingår i en grupp arkeologer som sedan inbördeskriget startade i Syrien för drygt fyra år sedan har försökt att rädda så många historiska platser som möjligt.

– Vårt arbete går ut på att dokumentera skadorna och lyfta fram den här frågan på global nivå, men vi försöker också gömma undan så mycket som möjligt för att återföra det när kriget är över.

”Förlorad information”

Vi kontaktar Michel Danti i början av vår granskning och ber honom titta på bilderna vi får från smugglarna.

– Jag har gått igenom allt och det jag ser är antikviteter från olika tidsepoker från området kring Eufratdalen. De äldsta föremålen är från bronsåldern och sedan går det fram till tidig islamik epok.

Hur bedömer du värdet av de här varorna?

– Jag skulle säga att det rör sig om antikviteter i den lägre prisklassen, med undantag för enstaka föremål som är i mellanklassen.

– Men ur min synvinkel är inte det ekonomiska värdet det viktiga, jag ser det här som förlorad information. Så fort de smugglas från ursprungsplatsen tappar de mycket av sitt arkeologiska värde som vi använder för att förstå tidigare kulturer.

Plundrats från ursprungsplatserna

Michael Dantis bedömning är att föremålen på bilderna nyligen har plundrats från ursprungsplatserna.

– Mycket talar för det, flera bilder visar föremål som det fortfarande är jord på och jag ser att det finns skador efter hackor och spadar, vilket avslöjar att det här inte grävt fram av arkeologer utan av plundrare.

Hur går smugglingen till?

– Precis som er granskning visar så sker mycket av handeln via internet. Vi kan ser hur smugglarna söker efter presumtiva köpare i främst USA och Europa. Att de säger att vill frakta varorna till Turkiet passar också in i den ström vi känner till. Vi ser hur de här varorna passerar genom IS territorium till södra Turkiet där vi ofta förlorar spåren.

Hur skulle du kategorisera de här smugglarna?

– Ni har utan tvekan att göra med människor som är involverade i den organiserade turkiska brottsligheten liksom de allra farligaste islamistgrupperna som opererar i norra och östra Syrien. Jag skulle inte rekommendera någon att möta de här personerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM