Tekniksnillet Ahmed

Obama hyllar Ahmeds klocka

Av: 

Viktor Adolfsson

Isabelle Nordström

NYHETER

Lärarna trodde Ahmeds, 14, klocka var bomb

Ahmed Mohamed, 14, är något av ett tekniksnille.

Men när han tog med en hemmagjord klocka till skolan greps han av polis – de trodde det var en bomb.

Nu bjuds Ahmed till Vita huset av president Obama.

Han var stjärnan i robotik-klubben redan i lågstadiet och har nu börjat tillverka egna elektronikprylar. För att imponera på lärarna tog 14-årige Ahmed Mohamed med sig en egentillverkad klocka till skolan i Irving i Texas.

Personalen på skolan tog det dock inte så bra – de ringde polisen. Klockan pep under en lektion och efteråt visade han upp den för läraren.

– Hon sa att det ser ut som en bomb, säger Ahmed till Dallas Morning News.

Polisen: "Kunde lätt tagits för en bomb"

Läraren behöll klockan och senare på dagen kom polisen, satte handbojor på Ahmed och tog med honom för förhör. Enligt 14-åringen själv ska polisen som genomförde förhöret ha sagt "jaha, det var den jag trodde det var" när han såg Ahmed i förhörsrummet.

Den lokala polismyndigheten uppger i efterhand att de aldrig hört något annat än att Ahmeds konstruktion skulle vara just en klocka. Talespersonen James McLellan menar dock att 14-åringen inte hade någon "mer ingående förklaring".

– Den kunde lätt ha blivit tagen för en bomb om den lämnats på en toalett eller under en bil. Skolans oro var: vad hade den här saken tillverkats för? säger han till Dallas Morning News.

Hyllas av Obama

Men senare på onsdagen fick Ahmed oväntat försvar. USA:s president Barack Obama hyllade den hemmagjorda klockan i en tweet.

– Cool klocka, Ahmed. Vill du ta med den till Vita huset? Vi borde inspirera fler barn som du att gilla vetenskap. Det är vad som gör Amerika fantastiskt, låter presidenten hälsa.

Presidentens hyllning och inbjudan har snabbt tagit fart på sociala medier. På drygt en timme har den retweetats 120 000 gånger.

Även Facebooks grundare Mark Zuckerberg bjuder in Ahmed.

– Att ha kunskaperna och ambitionen att bygga något coolt ska leda till applåder, inte att bli gripen. Framtiden tillhör människor som Ahmed, skriver han i ett hyllat inlägg.

Därför bjuder Zuckerberg in 14-åringen till Facebook och fortsätter:

– Om du vill komma förbi träffar jag dig gärna. Fortsätt att bygga.

Muslimsk organisation tar avstånd

Samtidigt höjs röster mot skolan och polisens behandling av Ahmed. Hans pappa Mohamed Elhassan Mohamed menar enligt NBC News att sonen diskrimineras på grund av att familjen är muslimer.

– Jag vill inte att någon ska tvingas gå igenom vad jag gått igenom, säger Ahmed till NBC News.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tekniksnillet Ahmed

ÄMNEN I ARTIKELN

Tekniksnillet Ahmed

Texas

USA

Barack Obama