Flyktingmottagandet i Sverige

MSB slår larm om situationen på Malmömässan

Av: 

John Granlund

NYHETER

MSB slår i en ny varningsrapport larm om flyktingsituationen på Malmömässan.

Ordningsstörningarna har nu gjort att polisen tillsatt ett befäl som ska samordna en säkerhetsinsats i hallen.

– Det är så många människor på liten yta att det finns risk för konfrontationer, säger polisens kommenderingschef Ulf Sempert.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar i en ny veckorapport om situationen på asylmottagningscentret Malmömässan. Över tusen personer bor i mässhallen där ordningstörningarna uppges ha blivit ett så stort problem att polisen tillsatt ett "speciellt ledningsstöd" som ska agera dygnet runt.

Ulf Sempert är polisens kommenderingschef för flyktingsituationen i Skåne och säger att insatsen handlar om att stödja Migrationsverket som har ansvaret om säkerheten inne på Malmömässan.

– Det är drygt tusen personer på det här lilla utrymmet som kommer och går. Det är mycket trångt och det har varit bekymmer med duschkapacitet och toaletter. Det kan bli rörigt, säger han.

Blir lätt konflikter

Enligt MSB har det uppstått problem med ordningsstörningar mellan asylsökande. "Förtätning, osäkerhet kring framtiden, olika etnisk och religiös bakgrund samt psykisk ohälsa är anledningar som lyfts fram", skriver beredskapsmyndigheten.

– Det är människor som kommer från krigsdrabbade områden och människor med olika etniciteter och de har inte samma uppfattning om saker och ting, det är givet, säger Ulf Sempert.

Ligger på tyglappar

Enligt Migrationsverket ska Malmömässan fungera som en vänthall för asylsökande innan de transporteras vidare ut i landet. Men på grund av boendebrist har flyktingar, också barnfamiljer, tvingats sova i mässhallen i upp till fem dagar, enligt MSB. Eftersom det inte finns tillstånd för att ha personer att sova i hallen får inga sängar ställas in.

– Man kan inte ligga direkt på betonggolvet och då tar man vad man har. Man hittar papper, kartong och små tyglappar. Det är en väldigt svår situation för de flyktingar som kommer men de har i alla fall tak över huvudet, värme och mat. Med det inflöde vi ser i dag går det är inte att göra bättre än så här och personalen på plats sliter dygnet runt för att få det att fungera, säger Ulf Sempert.

"Rejält bekymrade"

Samtidigt kommer också andra aktörer med kritik mot situationen på Malmömässan, bland annat Rädda Barnen, som varnar för att förhållandena inte håller "internationella standarder för flyktingläger", enligt MSB.

– Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa när man bor som man gör, sa Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, i går.

I sin samlade bedömning av flyktingsituationen anger analytikerna på MSB att läget nu kommer att bli ännu värre på ett nationellt plan, "MSB:s bedömning är att det redan ansträngda läget ytterligare kommer att förvärras eftersom det antal asylsökande som nu anlänt till Sverige innebär att samhällsviktiga verksamheter behöver skala upp sin kapacitet", skriver myndigheten.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Migrationsverket

Malmö