Alla har tackat ja till samtal om flyktingkrisen

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-10-13

Stefan Löfven, Åsa Romson, Gustav Fridolin och Anna Kinberg Batra.

I går bjöd regeringen in Alliansen och Vänsterpartiet till blocköverskridande samtal om den akuta flyktingkrisen.

Nu har alla tackat ja till inbjudan.

Mötet hålls på fredag klockan 9.00 på Rosenbad.

Under partiledardebatten i söndags bjöd M-ledaren Anna Kinberg Batra in regeringen till samtal med Alliansen om den akuta flyktingkrisen. Dagen efter svarade regeringen med en egen inbjudan - som gick ut till alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna.

Nu står det klart att alla inbjudna tackat ja - mötet blir av på fredag klockan 9.00 på Rosenbad.

Från regeringen deltar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Morgan Johansson, migrationsminister (S).

– Jag tror att alla förstår att det är ett exceptionellt läge nu och jag tror att alla seriösa partier är intresserade av att föra samtal över blockgränsen i det här läget. Frågan är akut på ett helt annat sätt, vilket också öppnar för en större pragmatism mellan partierna, sa Johansson i går.

Från regeringspartiernas riksdagsgrupper deltar MP:s migrationspolitiska talesperson Magda Rasmusson och socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

Inbjudan gick ut i går

Inbjudan gick ut till partiernas toppnamn i socialförsäkringsutskottet - men partierna har själva bestämt vem de vill skicka. Moderaterna skickar Johan Forsell, vice ordförande i utskottet, som får ta en paus från partiets stämma som pågår samtidigt i Karlstad.

Centerpartiet skickar Johanna Jönsson, partiets talesperson i både integrations- och migrationsfrågor. Kristdemokraterna skickar gruppledaren Andreas Carlson. Även Folkpartiet har skickar sin gruppledare, Erik Ullenhag.

Flera allianskällor vittnar om att mötet ska ses som "förutsättningslöst".

Från Vänsterpartiet kommer Nooshi Dadgostar, som är partiets bostadspolitiska talesperson till vardags. Hon sitter även med i partiets förhandlingsdelegation, som förhandlat fram budgeten tillsammans med regeringen.