Decemberöverenskommelsen

Fler KD-distrikt gör uppror mot ledningen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Motståndet mot Decemberöverenskommelsen växer.

Nu vill ytterligare tre KD-distrikt rösta ner den, skriver Dagens Industri.

– Vi tycker att Decemberöverenskommelsen har gjort sitt. Den behöver kastas i papperskorgen, säger Ann-Louise Trulsson, ordförande i Blekinge, till Dagens Industri.

Nio av 26 KD-distrikt har nu bestämt sig för att gå emot partiledningen och rösta för att riva upp Decemberöverenskommelsen, DÖ. Örebro och Blekinge distrikt bestämde sig i går, skriver Dagens Industri. Idag kom beskedet även från Uppsala, nej vi vill inte ha DÖ.

– Vi tycker att Decemberöverenskommelsen har gjort sitt. Den behöver kastas i sopkorgen. Den lever inte upp till det vi hoppades utan får oss att krympa som parti, säger Blekinges distriktsordförande Ann-Louise Trulsson till tidningen.

Strax innan partistämman i Västerås inleddes meddelade även Uppsala att man vill bryta DÖ, skriver DN.

Möte sent i går

Blekingedistriktet har fem ombud som ska rösta på rikstinget. Örebro har elva och Uppsala har tolv.

– Vi hade ett möte sent igår kväll och en överväldigande majoritet tyckte att partistyrelsen ska få i uppdrag att riva upp Decemberöverenskommelsen, säger Ewa Sundqvist, ordförande i Örebro.

Förutom de ovanstående har Kalmar, Halland, Kronoberg, Dalarna, Sörmland och Jämtland meddelat att de tänker rösta för att riva upp överenskommelsen. Det innebär att 71 av totalt 274 ombud går emot partilinjen.

Väljarna: Riv upp DÖ

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att flera distrikt är oense i frågan, vilket kan innebära att andelen ombud som tänker rösta ner DÖ är högre.

Aftonbladet skrev tidigare i dag att 67 procent av partiets väljare vill att DÖ ska brytas, enligt Aftonbladet/Inizios mätning.

Röstningen om Decemberöverenskommelsen sker på fredag.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Decemberöverens-kommelsen på 30 sekunder
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Decemberöverenskommelsen

Kristdemokraterna