Publicerad:
Uppdaterad:

En miljon flyr via Turkiet under 2016

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny prognos från FN:s flyktingorgan

1 av 2

En miljon flyktingar kan komma att fly till Europa från Turkiet med båt, framgår i en FN-rapport.

Det är lika många som flydde över Medelhavet 2015 totalt.

Antalet människor som tvingas fly krig, svält och förföljelse och sedan fly över Medelhavet till Europa kommer att öka. FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar i en ny rapport att det under 2016 kommer ytterligare en miljon flyktingar och migranter till Europa bara från Turkiet, med båt över Medelhavet, rapporterar Ekot.

UNHCR har tittar på hur strömmarna ser ut just nu och situationerna i de länder från vilka människor flyr, för att göra en uppskattning över 2016. FN-organet har bland annat sett att fler kvinnor och barn flyr till Europa, antingen före sina släktingar eller för att ansluta till en make eller pappa som redan flytt.

LÄS OCKSÅ

Dödens kust

En man som reser med delar av sin familj berättar för Ekot hur han är på väg till Åmål i Sverige, där flera familjemedlemmar redan bor.

– Vi vet allt om Sveriges nya gränskontroller, men det spelar ingen roll, vi flyr för att överleva, säger han.

3 600 dog på havet

De flesta som flyr kommer från Syrien, Afghanistan och Irak, men antalet som flyr från länder i Nordafrika ökar.

Inom UNHCR förbereder man sig för ett ökat antal flyktingar. Samtidigt säger FN-organets representant i Grekland, Philippe Leclerc, att man hoppas på att nya bestämmelser i Turkiet ska göra att fler väljer att stanna där. Landet tog till exempel nyligen beslut om att ge flyktingar från Syrien arbetstillstånd.

Under 2015 kom också cirka en miljon flyktingar till Europa med båt. Men det är totalt räknat och inte bara de som kom via Turkiet. Fler än 3 600 människor dog på Medelhavet förra året under försöken att ta sig till Europa båtvägen.

LÄS OCKSÅ

Dödens kust

Publicerad:
Publicerad: