Stora protester mot id-kontroller

Av: Niklas Svahn, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Minst 300 personer på Kastrup demonstrerade mot id-kontrollerna under lördagen.

En avspärrning forcerades av en handfull demonstranter. De släpades sedan bort av polis.

Ingen som inte visade id fick åka med tåget till Sverige.

En stor demonstration mot regeringens id-kontroller pågick vid tågstationen till Kastrups flygplats. Uppemot 300 aktivister från Danmark och Sverige möttes på flygplatsen.

Först höll man ett tal i flygterminalens ankomsthall och sedan gick tog man rulltrappan ned till id-kontrollen. Här visade man resehandlingar men inget id.

Vakterna nekade aktivisterna att passera. Efter en stund utbröt tumult vid avspärrningarna då en handfull försökte forcera.

– Det var 5-6 stycken från danska sidan som tydligen var sända för att provocera vakterna. Det är väldigt tråkigt. Det var menat som en fredlig demonstration, säger Stellan Lindell, lokalpolitiker för Miljöpartiet och initiativtagare till aktionen.

De greps och släpades iväg av vakter.

– Det som började som en fredlig demonstration blev något mer våldsamt, säger Susanna Nygren, Aftonbladets reporter på plats.

Två tåg stoppades

Enligt polisen fick två tåg från Danmark till Sverige ställas in. Sedan kunde trafiken rulla som normalt. Aktionen avslutades vid 18-tiden.

– Det var lite knuffande men inget våld, det var mycket folk där, säger Henrik Blandebjerg vid Köpenhamnspolisen som uppskattar att antalet aktivister var närmare 300.

Ingen har gripits för aktionen. Henrik Blandebjerg vill inte uppge hur många poliser som var på plats för att hålla avspärrningarna men beskriver det som att man varit ”mer än nog”.

Enligt Köpenhamnspolisen ska ingen som inte visat id fått åka över till Sverige.

”Känns bra i magen”

– Jag tycker ändå att vi lyckades med att hålla en fredlig demonstration. Det gick väldigt lugnt till 99 procent. Vi kunde avsluta aktionen på ett bra sätt i ankomsthallen, säger Stellan Lindell.

– Jag tippar på att vi var runt 700. Jag hade hoppats på runt 400 så blev nästan dubbelt så många. Det känns fantastiskt.

Han hoppas att detta var startskottet till fler aktioner mot regeringens flyktingpolitik.

– Det känns bra i magen. Jag hoppas att det ger ringar på vatten och att detta blir startskottet på en ny folkrörelse. Nu hoppas jag på ett större folkligt motstånd mot id-kravet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN