FAKTA: Dublin på 30 sekunder

Av: Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:
Ungerns taggtrådsbarriär patrulleras av militären.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Ungerns taggtrådsbarriär patrulleras av militären.

Detta är Dublinförordningen i sammanfattning.

Dublinförordningen är en överenskommelse mellan EU-länderna. Förordningen styr vilket land som ansvarar för att pröva en asylansökan.

Enkelt uttryckt innebär den att en asylsökande ska registreras i det första EU-land han eller hon kommer till. Där ska sedan asylansökan prövas. Vanliga förstaländer är Grekland och Italien dit många asylsökande kommer först. Om en asylsökande har familj eller uppehållstillstånd i ett annat EU-land än förstalandet kan asylansökan prövas där.

I augusti i år bestämde Tyskland att Dublinförordningen inte skulle gälla flyktingar från Syrien. De skulle inte skickas tillbaka till förstalandet. Deras asylansökningar skulle prövas i Tyskland.

Under hösten har Dublin också satts ur spel då flera sydeuropeiska länder slutat registrera asylsökande. Då har inget förstaland funnits att skicka dem till. Många asylsökande har heller inte velat registreras i länder där de vetat att deras chanser att få asyl skulle vara små.

Det senaste beslutet från Tyskland innebär att även flyktingar från Syrien ska skickas tillbaka till respektive förstaland. Frågan är om den praktiska konsekvensen blir så stor. Grekland, dit de flesta asylsökande från Syrien kommer, ska fortsatt undantas.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN