Oklarheter kring gränskontrollerna

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det råder oklarheter kring hur gränskontrollerna ska fungera.

Polisen har ännu inte fått besked – och Skånetrafiken varnar för att tågresenärer kan råka ut för kraftiga förseningar.

– Det är 18 000 som reser mellan Köpenhamn och Malmö varje dag, säger presschef Ulrika Mebius.

Sverige inför tillfälliga gränskontroller från och med i morgon. Det meddelade inrikesminister Anders Ygeman vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Men hur kontrollerna ska fungera är än så länge oklart. Varken polisen eller de berörda färje- och tågbolagen har fått någon information.

– Vi måste få se beslutet innan vi uttalar oss. Vi kommer säkert få mer information under morgondagen, säger Börje Öhman, presstalesman vid polisens nationella avdelning NOA.

Hur väl förberedda är ni på det här?

– Vi har tittat på den här utvecklingen och har förberett oss under säkert tre till fyra veckors tid. Vi sitter inte i sjön.

Uppmanar: Ta med id-handlingar

De tillfälliga gränskontrollerna innebär bland annat att rederierna som kör från Tyskland och Danmark till Sverige kommer att införa id-kontroller för alla passagerare. Men hur kontrollerna ska efterlevas på tågen är än så länge oklart.

– Det är en fråga för polisen och Tullverket. Jag jagar dem faktiskt själv för att få ett besked om hur det praktiskt ska gå till, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Ulrika Mebius tror att de nya kontrollerna kan komma att innebära störningar i trafiken.

– I rusningstrafik går det ett tåg var tionde minut mellan Malmö och Köpenhamn. På varje tåg sitter 400 personer. 18 000 reser mellan städerna varje dag. Om det ska utföras kontroller på den korta sträckan så blir påverkansgraden ganska stor.

Det låter på dig som att det blir en grannlaga uppgift?

– Ja, det kan man nog lugnt säga.

Under kvällen har Skånetrafiken fått samtal från pendlare som undrar vad detta innebär för dem.

– Vi har sagt till våra pendlare att ta med id-handlingar, säger Ulrika Mebius.

Stena Line är förberedda

Stena Line, som kör flera färjerutter mellan Tyskland och Danmark och Sverige, var förberedda på den här utvecklingen.

– Vi har tittat på ett sådant här scenario en tid. Målsättningen är att dra igång med detta så fort som möjligt, redan i morgon bitti, säger presschefen Jesper Waltersson.

Vad innebär det här för er och resenärerna?

– Det kommer att krävas en giltig id-handling för alla som ska resa från Tyskland och Danmark. Det åligger oss att kontrollera id-handlingarna men vi kanske kommer att få ta hjälp av lokal polis eller hamnmyndigheterna vid vissa avgångar.

Publicerad: