Tusentals civila flyr IS sista enklav

avTT

Foto: Ugur Can/AP/TT
En vägspärr i staden Idlib i nordvästra Syrien. Arkivbild.

Tusentals civila har flytt från den sista lilla enklav som kontrolleras av terrorgruppen IS i Syrien.

Gruppen kommer att ha tappat allt territorium inom några veckor, enligt USA.

Åtminstone 10 000 personer har lämnat det IS-kontrollerade området i östra Syrien under den senaste veckan, enligt internationella Röda korset.

De kurdiskledda SDF-styrkorna, som stridit med backning från USA, förbereder en offensiv mot området. Enligt SDF har IS-styrkorna stängts in i ett fem till sex kvadratkilometer stort område. Men som det är nu träder man varsamt fram.

– Det är tusentals IS-familjer där. De är civila, när allt kommer omkring, säger SDF-talespersonen Mustafa Bali.

"Ännu tusentals soldater"

USA:s försvarsminister Patrick Shanahan säger att IS kommer att ha tappat allt territorium som gruppen har kontrollerat i Syrien inom några veckor.

Men även om IS tappar kontroll över landmassor så utgör det fortfarande ett reellt motstånd i Syrien, säger USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats i ett framträdande i den amerikanska kongressen.

– IS kontrollerar fortfarande tusentals soldater i Irak och Syrien och har fortsatt åtta förgreningar, fler än ett dussin nätverk och tusentals utspridda anhängare runt om i världen, säger Coats.

När USA:s president Donald Trump meddelade att landet ska ta hem sina soldater från Syrien så hävdade han att IS snart besegrats helt och hållet. SDF har varnat för att IS kan komma att återhämta sig när USA lämnat, inte minst eftersom Turkiet aviserat att man då kommer att gå till nya anfall mot kurdiska styrkor i norr.

Självmordsattack i Idlib

En självmordsbombare gick till attack i den rebellkontrollerade staden Idlib i nordvästra Syrien på tisdagen. En person dödades och flera skadades i dådet, som IS misstänks ligga bakom, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Attacken riktades mot ett högkvarter för det nuvarande styret i Idlib, som lyder under den terrorstämplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Den har bland annat kopplingar till terrornätverket al-Qaidas tidigare syriska gren.

Samtidigt har de syriska regeringsstyrkorna beskjutit Idlib, enligt SOHR och vittnesmål från hjälparbetare på plats. Tio personer uppges ha dödats. Idlib omfattades av den vapenvila som Ryssland och Turkiet avtalade om i september och Syriens statliga nyhetsbyrå Sana rapporterar att regeringsstyrkorna besvarat "terroristernas" överträdelse av denna.

ARTIKELN HANDLAR OM